top of page

Arvio | Money in the Bank oli paha pettymys, ja siihen on eritoten yksi syy

Updated: Feb 25, 2024


Tapahtuma: WWE Money in the Bank 2023

Päivämäärä: 1. heinäkuuta 2023

Sijainti: Lontoo, Iso-Britannia (The O2 Arena)

Yleisömäärä: 18 885


Tapahtuma on katsottavissa WWE Networkissa.


 
  • Tykkää Kuristusjuntan Facebook-sivusta tästä ja liity Kuristusjuntan Facebook-ryhmään tästä!

 


WWE on järjestänyt kaikkiaan jo neljätoista Money in the Bank -erikoistapahtumaa. Vuosittaisen show'n tuorein osa todistettiin viime viikonloppuna, ja siitä olisi voinut tulla yksi parhaimmista sellaisista. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaikka Lontoon tulinen yleisö sai minkä tahansa tuntumaan kuumalta. Pelkkä yleisö ei silti riitä, jos kehässä nähdään paljon ongelmia.


 

Leijonat ja lampaat -arvio:


🐑: Miesten Money in the Bank -ottelu [20:25]

  • Tälle ottelulle voisi olla tylympikin, ja olisin todennäköisesti ollutkin, jos show olisi pidetty jossain muualla kuin Lontoossa, jossa tunnelma oli odotetustikin ilmiömäinen. Se sai eritoten ottelijoiden sisääntuloista kaiken irti. Kehätoiminta olikin sitten tyypillistä monen painijan sekamelskaa, jossa osa ottelijoista katoaa selittämättömästi pois kamerakuvasta ja tietyt painijat pääsevät hetkellisesti valokeilaan, jotta voivat suorittaa koreografioidut spottinsa. Tyyli on haukotuttava, kulunut ja yksinkertaisesti surkea showpainin immersiivisyyden kannalta. Entisestään se risoo, kun tyyli yhdistyy epäloogisiin spotteihin, kuten vaikkapa siihen, kuinka Ricochet loikkasi tikapuiden lävitse toisten ottelijoiden niskaan. Miksi kukaan tekisi näin tällaisessa ottelussa? Mitä hyötyä siitä olisi ottelun voittamiseksi – etenkin, kun Ricochet'n vastustaja jäi seisomaan kehään ja sai kuin lahjoitettuna erinomaisen mahdollisuuden kiivetä tikapuita pitkin kattoa kohti. Ottelu ei myöskään onnistunut saamaan juuri ketään näyttämään erityisen hyvältä. 43-vuotias Shinsuke Nakamura alkaa olla jo surullinen näky, Eddie Guerreron maineella ratsastava Santos Escobar -hahmo ei kiinnosta yleisöä tällaisessakaan ympäristössä, Butchin Lontoon-potentiaali jäi kädenlämpöiseksi, Ricochet'n roolina oli jälleen kerran toimia stunttimiehenä ja Logan Paul vahvisti "TikTok-showpainijan" asemaansa vastaanottamalla oikeastaan jopa hengenvaarallisen ja täysin typerän bumpin ottelun loppumetreillä. Se harmitti, sillä Paul oli jälleen kerran otellut erittäin hyvin ja suorittanut kaikki spottinsa pieteetillä siihen mennessä. LA Knight, jonka momentum on hieman yllättäenkin kasvanut taivaisiin, kykeni sentään loistamaan silloin harvoin, kun sai siihen tilaisuuden, ja Damian Priest teki kaiken hyvin, mutta ottelun pettymyksellinen lopputulos nakersi kummankin hohtoa kaiken päätteeksi. Kauhua herätti sekin, ettei tämä edes ollut illan ainoa tikapuukaaos.


🐑🐑: Ronda Rousey & Shayna Baszler (c) vs. Liv Morgan & Raguel Rodriguez (WWE Women's Tag Team Championship) [9:00]

  • Tästä ottelusta heräsi lähinnä kaksi kysymystä: 1) miksi tämä oli Money in the Bankissa ja (SmackDownissa nähty) Asuka vastaan Charlotte Flair ei ja 2) mitä järkeä on buukata tällainen selkäänpuukotusjuonikuvio silloin, kun firmassa on tulilla myös toinen ja ylivertaisesti parempi sellainen (The Bloodline -saaga) samaan aikaan? Baszlerin ja Rouseyn momentum oli niin pohjamudissa, että tällainen "shokeeraava" käänne jäi entistä pahemmin samoalaissuvun sotkujen varjoon. Ongelmallisena voi pitää sitäkin, että 1) Baszlerin ja Rouseyn lupaava, persoonallinen ja tosielämän historian vuoksi myös varsin uskottava joukkue rikottiin jo nyt ja 2) että melko arvoton joukkuemestaruustitteli vaihtoi taas kerran omistajaansa (menettämällä kaiken lisäksi vain lisää arvoaan, kun puolustava mestari Baszler oli valmis luopumaan siitä omaehtoisesti). Surullista on sekin, kuinka alas Rousey, yksi UFC:n historian suurimmista supertähdistä, on WWE:n hierarkiassa vajonnut. Suunta on mennyt rankasti alaspäin, eikä Rouseysta huou elämää suuremman staran taikaa enää tänä päivänä.

🦁: Gunther (c) vs. Riddle (WWE Intercontinental Championship) [7:45]

  • Guntherin ottelut ovat poikkeuksetta erinomaisia tai vähintäänkin hyviä. Niin oli tämäkin, vaikka ottelu jäi melko lailla sen täydestä potentiaalistaan. Kekseliäs lopetus nostaa kuitenkin ehdottomasti ottelun pisteitä.

🦁: Cody Rhodes vs. Dominik Mysterio (w/ Rhea Ripley) [8:40]

  • Tämäkään ottelu ei saavuttanut täyttä potentiaaliaan. Osasyynä oli kehno kohta ottelukortissa. Väitän, että tämä olisi toiminut parhaiten koko show'n avaajana. Nyt matsi maistui liikaakin siltä, että se olisi kuulunut pikemmin Raw'n kuin Money in the Bankin tarjontaan. Kehäsuorituksia ei kuitenkaan voi paljolti moittia. Rhodes on maailman ehdotonta eliittiä, ja Mysterio parantaa kuin se kuuluisa sika juoksuaan.


🐑🐑: Naisten Money in the Bank -ottelu [18:05]

  • Tämä ottelu kärsi tismalleen samoista vaivoista kuin miestenkin versio, joskin ottelu kärsi myös matsijärjestyksestä, koska stunttishow'na miesten ottelu oli järisyttävämpi. Tämä ei siis oikeastaan kyennyt vastaamaan siihen sekoilun tasoon, johon miehet olivat ehtineet riman asettaa. Ottelun kärkispotti eli Iyo Skyn takaperinvoltti tikapuilta alas oli kaiken kukkuraksi pahin mahdollinen koreografiaspotti; tuntui, kun katselisi olympialaisten uimahyppykilpailua, jolle yleisö sitten tarjoaa kohteliaasti aplodit. Tämä ei ole minun showpainiani. Ottelun ainoaksi valopilkuksi jäi Zoey Stark, joka taisteli vakuuttavasti ja näyttääkin kamppailijalta toisin kuin esimerkiksi paljon pienikokoisempi Zelina Vega tai Trish Stratus. Kanadalaisveteraani oli muutenkin melko lailla väärässä paikassa väärään aikaan ja otteli ajoittain kiusallisenkin kehnosti. Bayleyn ja Becky Lynchin ongelmana on puolestaan momentum, joka on pudonnut todella syvälle kaksikon parhaimmista päivistä. Bayleyn kohdalla sitä jyrsii entisestään se, että hänen ja Iyo Skyn välirikko kiinnostaa vielä vähemmän kuin Shayna Baszlerin ja Ronda Rouseyn konflikti.

🐑: Seth Rollins (c) vs. Finn Bálor (World Heavyweight Championship) [12:30]

  • Leluvyö on edelleenkin leluvyö, mutta tämä ottelu sentään näytti, tuntui ja maistui showpainilta. Toki tätäkin kaksikkoa vaivaa tismalleen sama momentumin puute kuin Bayleyä ja Lynchiäkin – vaikka yleisö nyt tykkääkin Rollinsin tunnaria hyräillä. Ottelun synkkä hetki nähtiin lopussa, kun tuore Money in the Bank -voittaja Damian Priest saapui paikalle ja aiheutti Bálorille tappion. WWE hyvä, onko kukaan huomannut, että teillä on jo aika monta tällaista välirikkokuviota käynnissä – ja että ne syövät toinen toisiaan? Seurauksena on valitettavasti se, ettei mikään tunnu miltään eikä mihinkään raaski syventyä.

🦁🦁: Jey Uso & Jimmy Uso vs. Roman Reigns & Solo Sikoa [32:10]

  • Voi vain kuvitella, minkälainen kliimaksi tämä olisi tälle tapahtumalle ollut, jos muut ottelut olisivat tuottaneet pettymyksien sijaan nautintoa. Silloin olisi voitu puhua siitä kirsikasta kakun päällä. Nyt kakku oli kehno, joten kirsikkakin menettää merkitystään. Samoalaiset saivat joka tapauksessa niin paljon aikaa, että he pääsivät rakentamaan hyvän ja jännittävän showpainiottelun – olkoonkin, että kuvion kuumaverisyys olisi vaatinut runsaasti lisää intensiteettiä kehätoimintaan. Jossain on kuitenkin onnistuttu mainiosti, jos ottelusta jää mieleen jopa sellainen hetki, kun Solo Sikoa hieman vastentahtoisesti vaihtoi Roman Reignsin kehävuoroon. Koko Bloodline-kuvion kaari on ollut showpainin standardeilla timanttinen, ja hyvä oli tämäkin ottelu, vaikkei sittenkään mikään uskomaton jättipotti. Ehkä sellainen saadaan SummerSlamissa, jos ja kun Jey Uso lähtee haastamaan Roman Reignsiä WWE:n kiistattomasta mestaruudesta, jota tosin ei voi kutsua kiistattomaksi mestaruudeksi, kun kehässä pyörii samaan aikaan myös toinen maailmanmestari oman vyönsä kanssa. Bloodline-kuvio kiinnostaa yhtä kaikki yhä, ja siitä on mahdollista ammentaa vielä paljonkin, jos kortit pelataan jatkossakin oikein.

 

Jälkipyykki:


Lontoo on maailman helpoin paikka, jos haluaa järjestää ikimuistoisen showpainitapahtuman. Siinä WWE ei nyt onnistunut, ja se on syöttö suoraan AEW:n lapaan, kun Tony Khanin oma sirkus saapuu kaupunkiin elokuussa. Wembleyn valtaava All In -maksulähetys voi onnistuessaan jysäyttää melkoisen varjon tämänvuotisen Money in the Bankin ylle.


Suurin ongelma on toki rakenteellinen. Money in the Bank on aikansa elänyt konsepti, kuten on koko koreografiapainikin (jota toki AEW harrastaa vielä enemmän kuin WWE). Nyt sen pelastusrenkaaksi tuli Lontoo, jonka paininnälkäinen väki nielee tässä vaiheessa mitä tahansa. Ruudussa pyöri kuitenkin tuote, jota kuvastaa vanha kunnon chantti: "Same old shit!"


Pelastusrengaskin kuitenkin kärsi show'n sekavuudesta, joka toi mieleen Tony Khanin oppikirjan. Liika on liikaa. Jokainen välirikkokuvio menettää merkitystään, jos niitä nähdään likipitäen jokaisessa ottelussa, ja moinen draama tehoaa muutoinkin vain silloin, jos yleisö välittää hahmoista ja heidän tarinoistaan. Näin on käynyt Bloodlinen kohdalla, mutta samaa ei voi sanoa Judgment Dayn saati Damage CTRL:n sisäisistä voimasuhdeväännöistä tai Ronda Rouseyn ja Shayna Baszlerin ongelmista.


Jotain show'sta kertoo sekin, että sen kirkkain hetki oli John Cenan yllätysvierailu, joka tosin vesittyi sekin, kun sen keskeytti Grayson Wallerin kaltainen keltanokka.


Lopetetaan kuitenkin positiiviseen kaneettiin. SummerSlam vaikuttaa todella lupaavalta tapahtumalta. Toivottavasti se onnistuisi lunastamaan potentiaalinsa.


Tapahtuman arvosana: 4/10


 


Minkä arvosanan sinä antaisit WWE Money in the Bank 2023:lle?

  • 10

  • 9

  • 8

  • 7


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page