top of page

Haastattelu | Showpainifani Elmo Peltonen haluaisi lisää show'ta Suomen vapaaotteluun

Writer: Eetu LehtinenEetu Lehtinen

Updated: Feb 7, 2024


 

"Minähän olen showpainihahmo"


 

Tamperelaista MMA Team 300 -seuraa edustava Elmo Peltonen (oikealla) on vapaaottelija ja pitkäaikainen showpainifani. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals / Ikuinen Peruskurssi


 

EIHÄN se tyylipuhdas suoritus ollut, mutta suoritus kuitenkin.


Vapaaottelija Elmo Peltonen, 25, oli juuri matkinut WWE-legenda Rey Mysteriota ja taituroinut elämänsä ensimmäisen 619-liikkeen – tamperelaisen kamppailulajiseura MMA Team 300:n nyrkkeilykehässä.


"Siellä me välillä pelleilemme. Köydet ovat löysät ja kanveesi kova", itsekin MMA Team 300:aa edustava Peltonen nauraa.


Kohteena oli saman seuran vapaaottelija Mauri-Matti Lahti, joka on itsekin kiinnostunut showpainista – tai ainakin showpainimeemeistä ja -videoista.


Ei tosin alkuunkaan niin paljon kuin Peltonen, joka osasi "The Heartbreak Kid" Shawn Michaelsin mahtipontisen sisääntulon koreografian ulkoa jo 6-vuotiaana.


 


Elmo Peltonen sai kunnian pidellä FCF Wrestlingin mestaruusvyötä olallaan kamppailulajien messutapahtumassa Tampereen Pirkkahallissa kuusi vuotta sitten. Kuvassa oikealla silloinen mestari, kotimaisen showpainin suuriin nimiin lukeutuva Juhana "King Kong" Karhula. Kuva: Elmo Peltosen albumi


 

TARINA on osittain tavanomainen – mutta lopulta täysin omalaatuinen.


Suomea villitsi WWE-huuma vuosituhannen alussa, ja se veti myös pienen Peltosen puoleensa.


"Muistan, kuinka kinusin ja kinusin, että olisin päässyt katsomaan WWE:tä Helsingissä [vuonna 2002], mutta olin 4-vuotias eikä minua viety sinne", Turussa varttunut Peltonen kertoo.


Ei fani silti tyhjin käsin jäänyt. Konsolista löytyi myöhemmin yksi historian kehutuimmista showpainipeleistä, vuonna 2003 julkaistu WWE SmackDown! Here Comes The Pain, jonka kannessa irvistää Brock Lesnar.


Väkivahva ja ilmiömäisen atleettinen vapaapainija nousi aivan poikkeuksellisella tavalla showpainin huipulle kuin raketti ja kykeni viskomaan jopa jättiläismäistä Big Show'ta ympäriinsä.


Se painui pysyvästi myös Peltosen mieleen.


Niin kuin sekin, kun Lesnar myöhemmin asteli Metallican Enter Sandmanin tahdissa vapaaotteluhäkkiin, kukisti Tony Halmettakin aikoinaan nöyryyttäneen Randy Couturen ja nousi WWE:n sijasta UFC:n raskaansarjan mestariksi.


"Mietin, että tuo on Lesnar, mutta mikä homma tämä on", Peltonen kuvailee ensikosketustaan vapaaottelun maailmaan.


Kesti kuitenkin tovi, Peltosen mukaan muutama vuosi, ennen kuin vapaaottelu vei täysin mennessään.


"Olihan se siistiä. Jätkäthän tappelivat oikeasti", Peltonen muistelee naureskellen.


 

Elmo Peltonen teki debyyttinsä vapaaottelijana seitsemän vuotta sitten. Paras saavutus on toistaiseksi SM-hopea. Potkunyrkkeilyssä Peltonen on saavuttanut Suomen mestaruuden. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals / Ikuinen Peruskurssi


 

NIINPÄ showpainifanista kuoriutui myös vapaaottelufani – ja vapaaottelija.


Kiitos kuuluu Lesnarille, joka irvisti Peltosen kotona jo kauan sitten.


"Ihmiset aliarvioivat sitä, minkälainen vaikutus Brock Lesnarilla oli vapaaottelulle", kirjoittaa eräs nimimerkki UFC:n Youtube-kanavalla, jonne on julkaistu video Lesnarin ja Couturen kuuluisasta mestaruusottelusta.


"Hän toi aivan uusia faneja lajin pariin ja auttoi kehittämään UFC:tä kauan ennen Conor McGregoria ja Ronda Rouseya", sama nimimerkki jatkaa.


Voi olla, ettei Peltosestakaan olisi koskaan tullut vapaaottelijaa, jollei Lesnar olisi siirtynyt UFC:hen. Häkin sijaan Peltonen saattaisikin otella showpainikehässä.


"Minähän olen showpainihahmo", itseään Tampereen komeimmaksi takatukaksi kutsunut vapaaottelija lohkaisee.


Showpainikehään Peltonen saattaa tosin päätyä joka tapauksessa. Vapaaottelija kertoo haaveilevansa muun muassa siitä, että uskaltaisi sukeltaa kehäköysien välistä kehän ulkopuolelle.


Temppu on vaarallinen, ja sen nimi on siksi "suicide dive".


Vaan vaaroihin tottuu myös vapaaottelijana – ja Peltonen kyllä tietää, miltä häkissä tuntuu, sillä takana on jo liki 30 kamppailua.


 

VAPAAOTTELIJANA Peltonen on monipuolinen – ja poikkeuksellinen.


Harva kamppailija kun ymmärtää viihteellisyyden päälle niin paljon kuin pesunkestävä showpainifani, joka ei jätä yhtäkään WrestleMania-tapahtumaa väliin.


Peltonen arvottaa esimerkiksi sisääntulon todella korkealle, vaikka osa vapaaottelijoista suhtautuu musiikkivalintaansa yhdentekevästi. Milloin soi geneerinen ja aggressiivinen räppi, milloin jokin täysin puhki kulutettu rokkibiisi, kuten esimerkiksi AC/DC:n Back In Black.


"Ei siitä ihan hirveästi puhuta, vaikka pitäisi. Jos joku on vaikka sattunut vetämään kolme matsia Back In Blackilla, niin sillä sitä sitten mennään jatkossakin", Peltonen kuvailee.


Enemmän keskustellaan ottelutaktiikasta. Siitäkin tietenkin pitää puhua, Peltonen korostaa, mutta myös show'lla on merkitystä, sillä yleisö haluaa rahoilleen vastinetta.


Peltonen itse pyrkiikin erottumaan joukosta, mikä on yksi syy siihen, miksi hän leikkautti itselleen aikoinaan mulletin. Se koristaa ottelijan kuontaloa yhä, ja samasta hiustyylistä tunnetaan myös muun muassa Porin Kamppailu-urheilukeskuksen ammattilaisvapaaottelija Jesse Urholin.



Peltonen erottui nerokkaasti myös turkulaisen Hamara-promootion otteluillassa toukokuussa. Kamppailijoille annettiin siellä lappu, johon piti kirjoittaa tiettyjä tietoja, kuten ikä, valmentajat ja saavutukset, jotta kuuluttaja osaisi kertoa urheilijoista jotakin yleisölle.


Showpainifani kirjoitti saavutuksekseen sen, että opiskelee Tampereen yliopistossa varhaiskasvatuksen opettajaksi – sen sijaan, että olisi luetellut, mitä kaikkea on kamppailulajeissa voittanut.


"Lyön vetoa, että jokainen, joka siellä ottelee, on saavuttanut kamppailulajeissa jotakin – eikä kukaan muista myöhemmin, mitä kukin on voittanut", Peltonen huomauttaa.


 

Tykkäätkö tästä jutusta? Lue myös Kuristusjuntan haastattelu Teemu Kytösaaresta, Suomen tunnetuimmasta showpainituomarista.


 

Elmo Peltonen pyrkii myös ottelemaan viihdyttävästi. Kuva: Otto Haapa-aho / Oton Ottoja


 

PELTONEN itse on voittanut vapaaottelussa SM-hopeaa, mutta voittamisen lisäksi urheilija nauttii vapaaottelun show'sta. Se pyörii mielessä eritoten silloin, kun kuuntelee musiikkia.


"Saatan joskus havahtua yhtäkkiä, että minähän tanssahtelen vaikka keskellä Hämeenkatua [Tampereen pääkatu]. Eläydyn musiikkiin ja mietin, missä vaiheessa lähtisin kävelemään häkkiä kohti", Peltonen selittää.


Yksi moinen tanssikappale on yhdysvaltalaislaulaja Belinda Carlislen voimapop-klassikko Heaven Is a Place on Earth. Peltonen on miettinyt, josko astelisi kyseisen kasaribiisin tahdissa häkkiin.


Kenties vielä suurempi haave liittyisi kuitenkin sekin showpainiin.


Vapaaottelija haluaisi ompeluttaa legendaarisen Bret "The Hitman" Hartin pääkallologot shortseihinsa ja käyttää kanadalaispainijan WWE-musiikkia omassa sisääntulossaan.


"Kerroin tästä Hamaran selostajille, jotka tietävät showpainista paljon, ja he sanoivat, etteivät olisi loppuiltana mistään muusta puhuneetkaan, jos olisin sen jo toteuttanut", Peltonen nauraa Jami Kupariseen ja Matti Hirvoseen viitaten.




 

VAAN ei Peltonen silti ihan yksinäinen susi ole.


Esimerkiksi tuoreimmassa helsinkiläisen Cage-promootion otteluillassa nähtiin todella mahtipontinen sisääntulo, kun 03 Fight Teamia edustava Niko Aikonen asteli Helsingin kulttuuritalon häkkiin vasta muuan ammattilaulajan intohimoisen esiintymisen jälkeen.


Show'ta tarjoaa myös Jesse Urholinin pikkuveli Riku Urholin, jonka sisääntulomusiikki on Frederikin jo 40-vuotias ja varsin päräyttävä kappale Kiskonpätkä.


Ehkäpä eniten joukosta erottui silti Espoon Kehähaiden kokenut konkari Janne Elonen-Kulmala, joka veti ottelua edeltävän videopaketin aivan läskiksi. "Jamba" muun muassa arveli, että on vastustajaansa parempi liikunnassa, luonnontieteissä ja matematiikassa.


"Se oli tosi hyvää settiä", nauraa Peltonen.


"Olin, että juuri noinhan se pitää tehdä."


Peltosen mukaan kaiken ei kuitenkaan tulisi roikkua ottelijoiden harteilla, vaan promootiotkin voisivat petrata vapaaottelun show'ta. Esimerkiksi Cagen otteluvideot, joiden kertojana toimii SLAM Wrestling Finlandin toimitusjohtaja Michael "StarBuck" Majalahti, toistavat itseään.


"Ei välttämättä tarvitsisi haastatella ottelijoita ollenkaan", huomauttaa Peltonen, jonka mukaan jo jokin iskevä musiikki tekisi paljon.


"WWE:ssähän on todella hyvä videotiimi", eritoten WrestleMania-otteluiden mainosvideoita silloin tällöin fiilistelevä Peltonen lisää.


 

Elmo Peltonen haluaisi nähdä joskus sellaisen tapahtuman, jossa suomalainen showpaini ja vapaaottelu tekisivät yhteistyötä. "Siihen tosin melkeinpä vaadittaisiin joko vapaaotteleva showpainija tai showpainiva vapaaottelija, joka yhdistäisi ne lajit", hän miettii. Kuva: Jarno Nurminen / Nurminen Visuals / Ikuinen Peruskurssi


 

KOTIMAINEN vapaaottelu elääkin eräänlaisessa kuplassa, arvioi Peltonen.


Siinä missä UFC on – WWE:n eräänlaisena oppilaana – suunnannäyttäjä koko urheilumaailman viihteellistäjänä, Suomessa silkka kilpaileminen on yhä liikaakin etusijalla.


Peltosen mukaan jo pyrotekniikka tekisi ison muutoksen, sillä se lisää heti spektaakkelimaisuutta.


"Koeta nyt kuvitella esimerkiksi Edgen, Kanen tai Brock Lesnarin sisääntulo ilman pyroja. Sehän tuntuisi paljon vaisummalta", vapaaottelija paaluttaa WWE-hahmoihin viitaten.


Ihan kaikkea showpainista ei kuitenkaan voi kopioida. Yksi Peltosen suosikkisisääntuloista nähtiin WrestleMania 12 -tapahtumassa vuonna 1996, kun Shawn Michaels kuuluisasti laskeutui vaijeria pitkin kehään NHL-joukkue Anaheim Ducksin kotiareenalla.


"Sellainen söisi vapaaottelijalta liikaa itse ottelusuorituksesta, mutta ei sinne häkkiin silti vain ihan örmynä ole pakko kävellä", sanoo Peltonen, joka itse hymyilee sisääntuloissaan.


"Esimerkiksi [MMA Seinäjoen] Pia-Maria Huhtamäkikin hyppii aina iloisena häkkiin ja erottuu sillä tavalla joukosta. Siinä muistaa vasta myöhemmin, että ai niin, hänhän on menossa ottelemaan."


Toki erottua voi myös lehdistö- tai punnitustilaisuuksissa. Peltonen on pitänyt eritoten Chael Sonnenin tyylistä soittaa suutaan, mutta sekin voi mennä yli. Niin on käynyt esimerkiksi Conor McGregorin kohdalla.


"Conor alkaa olla jo tosi mauton ja ylittää jo showpaininkin standardit", Peltonen linjaa.


Esimerkiksi kamppailulajisivusto Bloody Elbow raportoi pari vuotta sitten, kuinka McGregor uhkaili silloisen vastustajansa Dustin Poirierin perhettä sanallisesti. Poirier pysyi rauhallisena mutta totesi UFC 264 -illan lehdistötilaisuudessa, että McGregor oli mennyt liian pitkälle.


"Alkuunhan se oli siistiä, mutta sitten se on mennyt koko ajan hullummaksi", Peltonen ihmettelee.


Kamppailija on silti sitä mieltä, että vapaaottelijat voisivat ottaa showpainista mallia puheissaan, kunhan tyyli pysyy aisoissaan.


 

VÄKISIN show'ta ei kuitenkaan kannata luoda, Peltonen miettii. Jotkut ottelijat ovat niin taitavia, että pystyvät erottumaan jo siten joukosta. Sama pätee showpainiinkin, jossa esimerkiksi kivikasvoinen kanadalainen Chris Benoit otteli kuin kilpaurheilija, ilman varsinaista hahmoa.


Showpainissa tällaisen roolin nimi on "no gimmicks needed" – täydellinen vastakohta esimerkiksi megalomaaniseen Hulk Hoganiin tai rääväsuiseen The Rockiin verrattuna.


Vapaaottelussa Peltonen on nauttinut nyt erityisesti Toni Lampisen otteluista, vaikka MMA Rauman ottelija onkin pikemmin Benoit'n kuin Hoganin kaltainen hahmo.


"Ne Lampisen veriset Ruotsin-ottelut ovat aivan suosikkejani", raumalaisen kera itsekin aikoinaan treenannut Eura Fight Brothersin kasvatti Peltonen kertoo.



Niihinkin otteluihin tulisi toki lisää potkua, jos sisääntulo jäisi paremmin mieleen. Peltonen nostaa esimerkiksi Suvi Salmimiehen, joka on myös muusikko ja tehnyt itse oman sisääntulokappaleensa vapaaotteluhäkkiin.


"Minä itse en osaisi tehdä itselleni sisääntulomusiikkia, mutta aina voi tehdä jotain muuta", sanoo Peltonen, jonka omassa paidassa on seuran nimen lisäksi teksti "Mullet Club 4 life".


Kyseessä on viittaus showpainiryhmä Bullet Clubiin ja sen esikuvaan eli New World Orderiin, joka viljeli kauhua WWE:tä haastaneessa World Championship Wrestlingissä 1990-luvulla.




 

REKVISIITTAKIN on keino painua katsojien mieleen. Peltonen kehuu esimerkiksi uransa jo lopettaneen kanadalaisen Georges St-Pierren sisääntuloja, joissa satsattiin pukeutumiseen.


Showpainissa sisääntuloissa nähdään milloin mitäkin. Ehkäpä legendaarisin sellainen oli se, kun The Undertaker käveli managerinsa Paul Bearerin perässä kehään niin, että kalmankasvoinen Bearer esitteli salaperäistä uurnaansa yleisölle.


Peltonen itse tunnelmoi usein japanilaisen Shinsuke Nakamuran sisääntuloja New Japan Pro-Wrestlingissä, vaikkei muutoin juuri seuraakaan japanilaista showpainia.


"Se tunnari on niin bängeri, ja Nakamurallahan on ollut kaikenlaisia kruunuja ja viittoja sisääntuloissaan", Peltonen perustelee.


Vapaaottelija voisi itsekin käyttää jotain rekvisiittaa, jos pääsisi oikein kunnolla panostamaan sisääntuloonsa. Suomessa tilanne on kuitenkin se, että kaikki järjestäjät eivät ymmärrä edes sitä, milloin ottelijan kannattaisi lähteä kävelemään häkkiä kohti.


Isoimmissa promootioissa eli Cagessa ja Hamarassa homma toki toimii, vaan ei kaikkialla.


"Voi olla, ettei ottelijoiden anneta odotuttaa yleisöä, vaan heidät pistetään saman tien kävelemään esiin. Silloinhan se sisääntulo voi mennä kokonaan pilalle, kun biisi ei ole ehtinyt edes alkaa kunnolla", Peltonen ihmettelee.


"Ei se yleisö kuitenkaan lähde sieltä mihinkään", hän huomauttaa.


Yritystä on toki ollut. Peltonen muistelee, että ainakin Fight Night Finland palkitsi ottelijoitaan joskus taannoin erilaisista asioista, myös parhaimmasta sisääntulosta.


Peltonen itsekin otteli kerran FNF:ssä, ja siellä liekit nostivat tunnelmaa sisääntulokäytävällä.


"Tuleehan sellaisesta ihan erilainen fiilis kuin joissakin salikisoissa, joissa ei pääse edes valitsemaan omaa kappalettaan", showpainifani sanoo.


 

Mitä mieltä Elmo Peltonen on WWE-tähti CM Punkin pahamaineisesta UFC-urasta? Kuuntele lisää Kuristusjuntan haastattelusta tästä. Toimittajana toimii Eetu Lehtinen.


 

Lyhyet kysymykset:


Mitä suomalaiset vapaaottelijat ajattelevat showpainista nykyään, Elmo Peltonen?

"Ainakin meidän salillamme valtaosa ajattelee, ettei se ole mitään pellepainia. Siinä on juonikuvioita niin kuin missä tahansa tv-sarjassa, mutta siinä on myös vähän bonusta mukana. Eihän sitä ehkä ihan hirveästi fanitetakaan, muttei myöskään tyrmätä."


Milloin ajattelit itse siirtyä ammattilaisvapaaottelijaksi?

"Osallistun amatöörien SM-kisoihin vielä ensi vuonna. Katsotaan sitten, miten ne menevät ja mikä on valmentajani eli Joni Salovaaran mielipide."


Mitä unelmoit vapaaottelijana?

"Olisihan se siistiä otella isolla areenalla. UFC:hen on ymmärtääkseni vaikea päästä Suomesta, mutta kyllä jokin muukin iso organisaatio riittäisi, kuten Bellator tai Cage Warriors."


Milloin haluaisit tehdä debyyttisi showpainijana?

"En ole miettinyt sitä ihan rehellisesti sen enempää. Ehkä olisi järkevämpää vetää vapaaottelu-ura ensin alta pois. Ei sitäkään pysty loputtomiin tekemään, kuten ei toki showpainiakaan. Ehkä tässä on vielä 15 vuotta jäljellä vapaaottelussa, mutta kai showpainikin siinä ohessa onnistuisi, jos sitä tekisi vain joskus ja jouluna."


Haluaisitko otella FCF Wrestlingissä vai SLAM Wrestling Finlandissa?

"Sillä ei oikeastaan ole mitään väliä."


Kuinka paljon seuraat showpainia?

"Nyt olen tykästynyt [entisen WWE-tähden] Mavenin Youtube-kanavaan. En muistanut koko Mavenia, mutta hän on nyt alkanut tehdä videoita, joissa kertoo rehellisesti esimerkiksi siitä, paljonko tienasi WWE:ssä rahaa ja mistä se palkka koostui. Maven kertoo myös siitä, miten on roinannut ja minkälaisessa kipulääkekoukussa hän on ollut. Siitä saa tosi paljon irti, jos on vähänkään showpaininörtti."


Mikä on mielestäsi kaikkien aikojen paras showpainiottelu?

"Kyllä se on Shawn Michaels vastaan The Undertaker WrestleMania 25:stä [2009]. Omistan sen boksina ja olen katsonut sen niin monta kertaa. Toinen hyvä ottelu on Michaels vastaan Chris Jericho WrestleMania 19:stä [2003]."


Mikä on mielestäsi kaikkien aikojen paras vapaaottelumatsi?

"En niinkään pidä Conorista, mutta kai se on McGregor vastaan Eddie Alvarez [UFC 205, vuodelta 2016]. Myös Jon Jones vastaan Alexander Gustafsson [UFC 165, vuodelta 2013] on tiukka."


Mikä on mielestäsi kaikkien aikojen paras showpainisisääntulo?

"Shawn Michaels ja WrestleMania 12 [1996]."


Mikä on mielestäsi kaikkien aikojen paras vapaaottelusisääntulo?

"Israel Adesanyan The Undertaker -sisääntulo [UFC 276, vuodelta 2022]. Hän ymmärtää tämän homman. Myös Colby Covingtonin sisääntulo sytyttää joka kerta, kun hän käyttää Kurt Anglen WWE-tunnaria."


Jos voisit otella joko WWE:ssä tai UFC:ssä, kumman valitsisit?

"Ai saakeli. Nyt on paha. Tämä on oikeasti paha kysymys. Showpaini on kulkenut elämässäni mukana niin kauan kuin muistan, mutta toisaalta tässä on rehkitty jo vuosia perse hiessä hommia vapaaottelun eteen. Kai se kuitenkin se UFC olisi, mutta mietin tätä varmaan vielä silloinkin, kun menen yöllä nukkumaan."


 

Seuraa Elmo Peltosta ja Kuristusjunttaa Instagramissa ja lue lisää Kuristusjuntasta tästä!


Comments


bottom of page