top of page

Uutiset | Valokuvaaja koosti suomipainin historian blogiinsa: "Aika paljonhan siihen paloi aikaa"


Tämä on päivittyvä uutisketju, jossa seurataan suomalaista showpainia. Suomessa toimii kaksi promootiota: FCF Wrestling ja SLAM Wrestling Finland.


Aikaisemmat uutiset löytyvät artikkelin lopusta.


Kansainväliset uutiset löydät Kuristusjuntan julkiselta WhatsApp-kanavalta!


Liity keskusteluun Kuristusjuntan WhatsApp-yhteisössä!




Kuva: Kuvakaappaus Marko Simosen blogitekstistä (saunazilla.com).


Marko Simonen sukelsi historiaan ja kirjoitti mielenkiintoisen kulttuuriteon

Julkaistu 21.4.2024 kello 14.30

Teksti: Eetu Lehtinen


SUOMALAISISSA showpainipiireissä jo vuodesta 2009 asti pyörinyt ammattivalokuvaaja Marko Simonen on kirjoittanut pitkän blogitekstin suomipainin historiasta.


Simonen, joka on valokuvannut niin FCF Wrestlingin kuin SLAM Wrestling Finlandinkin tapahtumia, julkaisi tekstinsä uuden Saunazilla-verkkokauppansa kotisivuilla.


Kirjoitus alkaa 1800-luvulta ja siirtyy Suomen suuriruhtinaskunnan ajoilta Väinö Ketosen ja Gus Kallion kaltaisten pioneerien kautta toisen maailmansodan jälkeiseen kauteen ja lopulta Tony Halmeen eli WWF:ssä otelleen Ludvig Borgan myötä nykypäivään.



PROJEKTIINSA Simonen tarttui, kun koronaviruspandemia pysäytti maailman keväällä 2020.


"Siinäpä olikin yllättäen paljon ylimääräistä aikaa, ja tuo historiaan syventyminen oli ollut mielessäni jo pitkään", valokuvaaja taustoittaa kulttuuritekoaan Kuristusjuntalle.


Suomen showpainijuuret ovat melko lailla hämärän peitossa, joten Simonen joutui tekemään todellakin työtä tekstinsä eteen. Hän esimerkiksi osti vanhoja kirjoja antikvariaateista ja teki tutkimusmatkoja netin arkistoihin.


Onneakin oli matkassa.


"Löysin myös tuurilla yksittäisiä vanhoja lehtiäkin, joissa oli joistakuista ukoista asiaa."



PÄIVÄNVALONSA blogiteksti näki vasta tänä keväänä, koska vapaa-aika jäi luonnollisesti vähemmälle, kun pandemia helpotti ja työkalenteri alkoi taas täyttyä tavanomaisesti.


Simonen myös koki, että teksti istuisi hyvin hänen uudelle sivustolleen.


"Aika paljonhan siihen kaikkeen paloi aikaa, mutta siinä kuitenkin tajusi, kuinka älyttömän mielenkiintoinen tuo tarina on", hän kertoo.


Simonen itse päätyi lajin faniksi jo lapsena, noin vuosina 1987–88. Kiitos siitä kuului Sky Channelille ja WWF:lle, jota Simonen katseli silloin Jyväskylässä.


"Paljon tuli sohvalla hypittyä dropkickejä ja kaverille jaettua pyykkinaruja, ja jos tuossa kohtaa WWF:ssä olisi ollut vielä jonkinmoinen ninja-gimmick, olisin varmaan seonnut totaalisesti."



NYKYÄÄN Simosen kamera taltioi SLAM Wrestling Finlandin otteluita. Valokuvaaja on taltioinut paljon otoksia myös kulissien takaa Kayfabe Diary -projektissaan.


Vaan voisiko kuvaaja tuottaa tekstiä showpainista myös tulevaisuudessa? Kyllä, hän sanoo.


"Mutta aika ei vain riitä."


Nyt Simosta jännittää, minkälaisen vastaanoton teksti saa tulevaisuudessa. Saunazilla on Suomi-aiheinen kauppa, jonka on tarkoitus levitä myös ulkomaille jatkossa.


"Jännittävää nähdä, miten teksti lähtee kiinnostamaan maailmalla. En usko, että monikaan maailmalla tuosta historiasta tietää, kun tuntuu, ettei Suomessakaan tiedetä", hän sanoo.


"Paljon on tullut jo nyt sitä palautetta, että 'vau, enpäs olisi ikinä osannut kuvitellakaan, että tuollaista on joskus ollut'."


Lue Simosen blogiteksti tästä ja seuraa Simosen valokuvia Instagramissa tästä!



Aikaisemmat uutiset:


2024

Huhtikuu:

Viktor Tykki palasi FCF Wrestlingin kehään: "Pysäyttävä hetki" (18.4.)

Teksti: Eetu Lehtinen


Viktor Tykki (kuvassa) on FCF:n uusi joukkuemestari yhdessä Alfan kanssa. Kuva: Akseli Vaheristo



SUOMALAINEN showpaini sai iloisen uutisen, kun taitava ottelija Viktor Tykki palasi yllättäen FCF Wrestlingin kehään viime lauantaina.


Paluu tapahtui Wrestling Show Live -tapahtumassa Helsingin Valkoisessa salissa ja johti siihen, että hän voitti FCF Wrestlingin joukkuemestaruuden Alfan kanssa.


Mestaruuden Alfa ja Tykki veivät Brändiltä eli Sebastian Vauhkoselta ja Toni Tammiselta, kun Tykki selätti Tammisen.


"Se oli pysäyttävä hetki, enkä osaa vieläkään kuvailla, miltä se tuntuu", Tykki eli Tatu Lehtimäki kertoo Kuristusjuntalle.



PALUU kehään ei ollut Tykin mukaan helppo.


Hyvistä otteluistaan tunnettu painija sanoikin aiemmin, ettei hänellä ole enää enempää annettavaa showpainikehässä.


Mikä siis käänsi miehen pään?


"Paluuni takana on pitkä kamppailu oman hyvinvointini selvittämiseksi", Tykki sanoo.


"Voin myös antaa ruusuja monille ystävilleni, jotka auttoivat, koska en tiedä, olisinko koskaan löytänyt tietäni takaisin painikehään ilman sitä tukea."



AIEMMIN Tykki on nähty myös muissa kehissä, esimerkiksi SLAM Wrestling Finlandissa.


Nyt hän aikoo kuitenkin edetä rauhassa ja keskittyä uuteen mestaruuskauteensa.


"Kun tunnen taas oloni täysin varmaksi kehässä, uskaltaudun lähestymään muita promootioita ja buukkauksia", hän kertoo.


Sitä, mitä hän haluaisi tässä lajissa vielä saavuttaa, Tykki ei osaa juuri nyt arvioida. Keskeisintä on, että hän kykenisi jälleen nauttimaan siitä.


Joukkuemestaruusvoittoa Tykki pitää kuitenkin tietynlaisena haasteena.


"Haluan nostaa tämän mestaruuden arvoa. Se tulee kuitenkin olemaan haastavaa, sillä edelliset mestarit ovat olleet käsittämättömän kovia", hän sanoo.


FCF:n joukkuemestaruudesta on oteltu syksystä 2021 saakka. Mestaruus on kulkenut Eesti Expressin (Kert Kukk ja Nikita) kautta Dynastialle (Prinssi Make, Salomon Strid ja Septimus), Paini-Weikoille (Jake Luupää ja Ken Kallio), Vauhkoselle ja Tammiselle, Astraali-ilmiö 3000:lle (Stella ja Walta), Kermalle (Vauhkonen, Tamminen ja Shemeikka) ja nyt Alfalle ja Tykille.


Debyyttinsä Tykki teki joulukuussa 2016. Hän ei ole aiemmin voittanut mestaruuksia.



Helmikuu:

FCF Wrestling joutui puuttumaan katsojan käytökseen Helsingissä (5.2.)

Teksti: Eetu Lehtinen

Yleisö on tärkeä osa showpainia. Kuva ei liity lauantaiseen tapaukseen. Kuva: Akseli Vaheristo



FCF WRESTLING järjesti Wrestling Show Live -nimisen tapahtuman Helsingin Valkoisessa salissa viime lauantaina.


Tapahtuma keräsi kiitosta esimerkiksi tunnetulta koomikolta Iikka Kiveltä, joka hehkutti sitä X:ssä.


"Käykää katsomassa suomalaista showpainia livenä. Eihän noin kokonaisvaltaista viihdettä ole missään", Kivi kirjoitti julkaisussaan, joka on kerännyt jo yli 7 000 näyttökertaa.


Oli show'lla tosin varjopuolensakin, sillä FCF Wrestling joutui julkaisemaan tapahtuman jälkeen tiedotteen, jossa kerrottiin, että show'ssa kuultiin rumia huutoja yleisön seasta.


Tiedotteen mukaan huutelu oli homofobista ja antisemitististä.


"FCF Wrestlingissä on nollatoleranssi minkäänlaiselle syrjivälle tai loukkaavalle käytökselle. Tapaukseen puututaan asianmukaisilla toimenpiteillä, ja tulemme varmistamaan, että turvallisemman tilan periaatteet toteutuvat myös jatkossa", tiedotteessa kerrottiin.



HUUTELUUN reagoitiinkin välittömästi myös tapahtumapaikalla, kertoo FCF Wrestlingiä pyörittävän Suomen Showpainiliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Shemeikka.


"Hänelle ilmoitettiin, että tällaista käytöstä ei suvaita", Shemeikka sanoo Kuristusjuntalle lisäten, että yhdistyksen hallitus puhutteli kyseistä huutelijaa.


Tapaus käsitellään tarkemmin Suomen Showpainiliiton seuraavassa kokouksessa, Shemeikka kertoo. Mahdollista on, että huutelusta voi seurata porttikielto FCF Wrestlingin tapahtumiin.


Tarkoituksena on taata se, että turvallisen tilan periaatteet toteutuisivat entistä paremmin FCF Wrestlingin tapahtumissa. Esimerkiksi Suomen YK-liitto määrittelee, että "turvallisemman tilan periaatteilla ja toimintatavoilla pyritään luomaan tila, jossa kaikki pyrkivät omalla toiminnallaan rakentamaan yhdenvertaista, kunnioittavaa ja avointa ilmapiiriä ja keskustelua".


FCF Wrestlingin tiedotteessakin korostetaan, että jokaisen rajoja tulee kunnioittaa ja ettei promootio hyväksy käytöstä, joka loukkaa ihmisarvoa, omaa tilaa tai koskemattomuutta.



SHOWPAINISSA yleisö on aina ollut keskeinen osa lajin viehätystä, sillä katsojien ei pidäkään istua hiljaa vaan nimenomaan olla vuorovaikutuksessa ja luoda tunnelmaa tapahtumiin.


Siinäkin on silti rajansa, eikä katsomossa saa tai kannata huutaa ihan mitä tahansa.


"Ei kukaan kaipaa slurrien [halventavien loukkauksien] huutelua, eikä niitä suvaita missään", Shemeikka kommentoi.


"Kukapa niitä on koskaan halunnut kuulla?" hän kysyy.


Huutelu itsessään ei suinkaan ole ongelma, mutta sen sisältö voi olla. Puheenjohtajan mukaan positiivista on, että FCF Wrestlingin katsojat ovat kehittyneet tuotteen mukana hienosti.


Promootion yleisöä Shemeikka kuvailee erinomaiseksi sekä äänekkäämmäksi ja kekseliäämmäksi kuin aikaisemmin. Kiitosta satelee katsojille myös siitä, että ihmiset ovat nykyään rohkeampia ja uskaltavat puuttua esimerkiksi ikävään huuteluun.


Jatkossa FCF Wrestling pyrkii luomaan tapahtumiinsa entistä turvallisemman tilan.


"Yleisöltä olemme saaneet tästä ainostaan positiivista palautetta", Shemeikka kertoo.


Tammikuu:

Suomipainin legenda teki yllätyspäätöksen: "Ajattelin, notta perkele" (14.1.)

Teksti: Eetu Lehtinen


Heimo Ukonselkä on ainoa ihminen, joka on onnistunut voittamaan sekä FCF Wrestlingin että SLAM Wrestling Finlandin päämestaruuden. Kuva: Marko Simonen / SLAM Wrestling Finland



JOS suomalaisessa showpainissa olisi oma "Mount Rushmore", yksi pää kyseisessä vuoressa olisi "Häijy" Heimo Ukonselän.


Suomipainin todellinen legenda on ainoa, joka on noussut urallaan sekä FCF Wrestlingin että SLAM Wrestling Finlandin mestariksi – ja Tony Halmeen ja Mikko Maestron ohella ainoa suomalainen, joka on päässyt WWE:n televisiolähetykseen.


Siksi suomalainen showpainiväki kuuli ikävän uutisen, kun Ukonselkä hävisi SLAM Wrestling Finlandin mestaruuden brittipainija Sam Gradwellille Espoossa lokakuussa.


Ukonselkä lopetti pitkän ja suomalaisittain legendaarisen uransa.


Vaan ei sittenkään lopullisesti. Eläköitymisestä tuli sellainen kuin showpainissa usein nähdään – lyhyt. Nyt Ukonselkä on nimittäin nousemassa kehään ruotsalaisen STHLM Wrestlingin Finvasion 3 -nimisessä tapahtumassa tulevana lauantaina.


Hieman yllättäen, sillä alun perin Ukonselän tilalla piti olla SLAM Wrestling Finlandin TT Suosalo.


Suosalo joutui kuitenkin perumaan Ruotsin-reissunsa, ja ruotsalaiset kysyivät Ukonselältä, haluaisiko hän lähteä Tukholmaan ottelemaan.


"Ajattelin, notta perkele", Ukonselkä kertoo Kuristusjuntalle.


"En ole vuosiin käynyt Tukholmassa, ja siellä on aina ollut todella hyvä meno, joten ajattelin, että kai sitä eläköitymistä voi siirtää parilla kuukaudella eteenpäin."



NÄLKÄÄ 43-vuotiaalla kehäkonkarilla riittää yhä – siitä eläköityminen ei ole kiinni.


Toiveita ja tavoitteita on itse asiassa yllättävänkin paljon, ja moni niistä kuulostaa fanin korvaan todella houkuttelevalta. Ukonselkä haluaisi vielä päästä samaan kehään esimerkiksi Carlos Zamoran, Jake Luupään, Alissa Inkin, Shemeikan, Mahtavan Perkuleksen, Backbreaker Brodan ja Isossa-Britanniassa painivan suomalaisen El Excentricon kanssa.


"Myös Viktor Tykin kanssa olisimme varmasti kirjoittaneet kaunista musiikkia", Ukonselkä miettii.


Aika ei vain riitä kaikkeen.


"Minulla on kaksi alakouluikäistä tytärtä, ja perhe-elämän ja painin yhteensovittamisessa on haasteita", sanoo Ukonselkä, jonka perhe on tukenut villimiehen uraa aina sataprosenttisesti.


"Ilman sitä tukea tämä ei olisi ollut mahdollista, ja nyt on aika antaa takaisin sillä osastolla."


Lokakuu osoittautui siksi otolliseksi ajaksi siirtyä syrjään. Ukonselkä pohti, että poistuisi parrasvaloista mieluummin hyvän mestaruuskauden kuin esimerkiksi loukkaantumisen myötä.


Konkari nousi SLAM Wrestling Finlandin historian ensimmäiseksi miesten mestariksi, kun päihitti pohjoisirlantilaisen, WWE:n NXT UK -ohjelmassakin otelleen Tuckerin Helsingin Teurastamolla elokuussa 2022. Titteliään Ukonselkä puolusti onnistuneesti viidesti.


"Koin, että ottelin sillä kaudella ehkäpä urani parhaimpia matseja. Pääsin matsaamaan ihan huippujen kanssa", mestaruuttaan Georges Khoukazia, Fabio Ferraria, Jack Vaughnia, Steinboltia ja StarBuckia vastaan puolustanut Ukonselkä kehaisee.



"Se ei koskaan toteutunut, ja se on mielestäni hukattu mahdollisuus."


VAAN voidaanko Ukonselkä nähdä kehässä myös STHLM Wrestlingin show'n jälkeen?


"Pirustako näitä tietää", veteraani myöntää.


Ukonselkä korostaa, että kyse ei ole vain harrastuksesta vaan elämäntavasta. Lokakuinen eläköityminenkin oli siksi todella iso hetki.


"Se jännitti perkeleesti etukäteen", kehäsoturi kertoo.


"Mutta tuntui myös todella hyvältä, kun niin monet tulivat jälkeenpäin kiittelemään ja juttelemaan. Tätä matkaa on tullut kuljettua myös yleisön kanssa, ei vain bäkkärillä", Ukonselkä huomauttaa.


Uran ikimuistoisin kokemus se ei silti ollut. Yksi isoimmista oli se, miten yleisö reagoi, kun Ukonselkä palasi kehiin FCF Wrestlingissä viisi vuotta sitten.


"Vastaanotto oli ihan mieletön, ja siitä jäi elinikäinen, lämmin muisto", Ukonselkä paljastaa.


Vaikea on toki unohtaa sitäkään, kuinka Ukonselkä otteli WWE-kehässä Lontoon O2-areenalla, vaikka pääsikin varsinaisessa SmackDown-esiintymisessään vain takahuonekohtaukseen.


"Saksan Wackenissa oli myös aina upea meno, ja siellä näki samalla kaikki mahtavat bändit festareilla, jotka kuuluvat maailman parhaimmistoon", saksalaisessa, sittemmin jo kuopatussa Pro Wrestling Fightersissakin mestariksi asti aikoinaan kohonnut Ukonselkä sanoo Wacken Open Air -metallimusiikkifestivaaliin viitaten.



RUOTSISSA Ukonselkä saa vastaansa suomalaisille kovin tutun Viggenin, joka on otellut sekä FCF Wrestlingin että SLAM Wrestling Finlandin kehässä vuosien saatossa.


Se kelpaa Ukonselälle mainiosti, sillä Viggen on kehäkonkarin ystävä.


"Tätäkin ottelua olen odottanut pitkään, ja Viggen on hieno mies", Ukonselkä kertoo.


Jos ura jatkuu vielä Tukholman-reissunkin jälkeen, Ukonselkä haluaisi palata myös joukkuepainijaksi jonain päivänä. Aiemmin villimies muodosti värikkään liittoutuman Valentinen  ja joukkueen managerina häärineen Barbien kanssa. Nimi oli Beauty & The Beast.


"Päästiin vetämään tiiminä Suomessa ja Ruotsissa. Se oli hauskaa aikaa", Ukonselkä muistelee.


Yksi haave on ollut sekin, että pääsisi muodostamaan joukkueen toisen legendan, Stark Adderin, kanssa.


"Se ei koskaan toteutunut, ja se on mielestäni hukattu mahdollisuus."


Haaveita siintää myös Yhdysvaltojen ja Kanadan kehissä, ja yksi unelma olisi otella Helsingin Tavastia-klubilla.


Vaan vaikkei ura jatkuisikaan, Ukonselkä haluaisi silti kertoa tarinoita showpainissa.


"Tuomarina olisi hienoa toimia, ja ehkä vielä joskus haluaisin järjestää tapahtumia."


Yksi iso muisto onkin FCF Wrestlingin Talvisota X, joka veti 488 katsojaa Töölön kisahalliin ja on yksi suomalaisen showpainin kehutuimmista tapahtumista kautta aikojen.


Erityistä ylistystä on saanut Valentinen ottelu Juhana "King Kong" Karhulaa vastaan.


"Sen tapahtuman järjestämiseen pantiin kaikki paukut peliin, ja se oli kyllä maaginen ilta – ja ylpein hetkeni tapahtumajärjestäjänä", Ukonselkä veistelee.



MUTTA minkä painija raidoistaan pääsee.


"Tuskin lopetan sataprosenttisesti", Ukonselkä kuitenkin pyörittelee.


"Aika näyttää", hän sanoo ja vetäisee taskustaan – tai pitäisikö sanoa sarvestaan – Kummisetä-trilogian kolmannesta osasta tutun fraasin.


"Just when I thought I was out, they pull me back in!"


Seuraa Heimo Ukonselkää Instagramissa.



Heimo Ukonselkä on päässyt urallaan painimaan muun muassa Japanissa. Parhaat muistot tulevat kuitenkin siitä, miten yleisö on ottanut Ukonselän vastaan vuosien ajan. "Kyllä se nöyräksi vetää", suomipainin legenda kuvailee. Kuva: Marko Simonen

StarBuckin ensimmäisestä ottelusta tasan 30 vuotta – Chris Jericho teki unohtumattoman eleen (7.1.)

Teksti: Eetu Lehtinen


Michael Majalahti eli "The Rebel" StarBuck jatkaa uraansa yhä. Kuva: Marko Simonen / @kayfabe_diary



SUOMEN kaikkien aikojen kokenein showpainija Michael Majalahti eli "The Rebel" StarBuck otteli uransa ensimmäisen koitoksen tasan 30 vuotta sitten, 7. tammikuuta 1994.


Kyseessä oli ottelu, jossa Kanadassa vielä silloin asunut Majalahti kohtasi niin ikään Kanadasta kotoisin olevan ja myöhemmin WWE:n Intercontinental-mestariksi asti nousseen Lance Stormin.


"Se kesti täsmälleen seitsemän minuuttia, ja koko rosteri taputti, kun palasimme pukuhuoneeseen", Majalahti, 50, muistelee kehädebyyttiään Kuristusjuntalle.


Storm itse oli tehnyt oman debyyttinsä jo kolmisen vuotta aiemmin, mutta reaktio kertoi yhtä kaikki siitä, että silloin vasta 20-vuotias Majalahti oli onnistunut kehässä erinomaisesti.


"Meille sanottiin, että se oli illan toiseksi paras matsi", suomipainin pioneeri kertoo.


Ykkössijan vei Majalahden mukaan kyseisen tapahtuman pääottelu, jossa Chris Jericho kohtasi Biff Wellingtonin. Juuri Jericholla oli myös eräs tärkeä rooli Majalahden uralla.


"Hän lahjoitti minulle ensimmäiset painisaappaani, jotta pääsin alkuun", Majalahti kirjoitti Instagramissa sunnuntaina.


"Ja jopa lainasi vanhoja Sudden Impact -painitrikoitaan eleenä, jota en unohda koskaan."


Sudden Impact oli Jerichon ja Stormin joukkue, joka tunnettiin myöhemmin nimellä The Thrillseekers. Kaksikko otteli Jim Cornetten Smokey Mountain Wrestlingissä sekä Japanin FMW:ssä 1990-luvun alkupuolella.


Jericho ja Storm etenivät molemmat myöhemmin ECW:n ja WCW:n kautta WWE:hen ja nousivat lajin supertähdiksi. Etenkin Jerichosta kuoriutui yksi maailman isoimmista showpainitähdistä.


Kanadansuomalainen Majalahti on puolestaan tehnyt elämäntyönsä Suomessa, jossa alkoi kouluttaa showpainijoita jo yli 20 vuotta sitten ja on ollut perustamansa SLAM Wrestling Finlandin toimitusjohtaja vuodesta 2019 saakka.



ELÄMÄKERRASSAAN Battleground Valhalla: The Story of Finnish Wrestling Pioneer Michael "StarBuck" Majalahti (2017) Majalahti myös kertoo opettavaisen tarinan uransa ensiaskeleilta.


Kehässä ei nimittäin nähty silloin StarBuckia – vaan Mike Wildside, joka oli saanut inspiraationsa Majalahden suosikkiyhtyeen eli Mötley Crüen Wild Side -kappaleesta.


"Al Snow katsoi minua silmiin [eräässä painitapahtumassa Kanadassa] ja kysyi, mitä villiä minussa on", Majalahti kirjoittaa – ja kertoo häkeltyneensä WWE:henkin myöhemmin päässeen kollegansa kysymyksestä.


Mike Wildside kykeni vastaamaan vain, että Wild Side oli yksi hänen lempikappaleistaan. Se ei Al Snow'ta vakuuttanut.


"Mitä villiä sinä teet?" oli Al Snow jatkanut uteluaan.


"Eh... moonsaultin [takaperinvoltin]?" Majalahti vastasi.


Se oli Majalahden mukaan yksi hänen uransa tärkeimmistä opetuksista. Nimellä on väliä, ja sen pitää viestiä siitä, minkälainen painija kehässä nähdään.


Suomen kehissä StarBuck onkin osuva nimi, koska Majalahden jo 30 vuotta marinoituneet kehätaidot ovat kotimaan tasolla poikkeuksellisen kovat.


Kehäveteraanin esimerkki saa suitsutusta myös Jericholta, joka jatkaa yhä 53-vuotiaanakin uraansa lähellä showpainin huipputasoa, All Elite Wrestlingissä.


"Hänen tarinansa on inspiroiva ja huomiota herättävä ja todistaa sen, että voit tehdä, mitä ikinä tahdotkaan", Jericho kertoo Majalahden elämäkerran takakannessa.



MAJALAHDEN ura jatkuu Jerichon tavoin yhä, muttei välttämättä pitkään. StarBuck nimittäin ottelee seuraavan kerran helmikuussa, ja se saattaa jäädä hänen viimeiseksi matsikseen.


Ottelu nähdään SLAM Wrestling Finlandin Superslam! -nimisessä show'ssa ostoskeskus Triplan Black Box 360 -tapahtumatilassa Helsingissä, ja StarBuck haastaa siinä promootion mestarin, englantilaisen Sam Gradwellin. Jos StarBuck häviää, hän joutuu lopettamaan uransa.


Superslam! järjestetään lauantaina 10. helmikuuta.




Michael Majalahden debyyttiottelu päättyi häviöön. Ura on kuitenkin ollut voitokas. Kuva: Michael Majalahden albumi / Instagram

Showpainidokumentilla jo yli 138 000 katselukertaa Yle Areenassa (5.1.)

Teksti: Eetu Lehtinen


Vincenzo on yksi Legenda painikoulusta -dokumenttisarjan päähenkilöistä. Kuva: Akseli Vaheristo / FCF Wrestling



SUOMALAINEN showpaini on päässyt poikkeukselliseen valokeilaan valtavirran tasolla.


Otto Heikolan ja Jyri Huhtalan käsikirjoittama ja ohjaama Legenda painikoulusta -dokumenttisarja on nimittäin kerännyt yhteensä jo yli 138 000 katselukertaa Yle Areenassa.


Kuusijaksoinen, marraskuun loppupuolella julkaistu sarja saa myös erityistä näkyvyyttä, sillä se on nostettu suoratoistopalvelun osioon, jossa suositellaan "sarjoja, jotka täytyy nähdä".


Sarjassa seurataan FCF Wrestlingin showpainikoulutusta ja keskitytään kolmeen päähenkilöön: Alexandraan (Toxic Roxy), Ekkuun (Etsivä Eckhart) ja Valtteriin (Vincenzo).


Sarjan suosituin osa on avausjakso, joka oli kerännyt perjantai-iltaan mennessä 43 174 katselukertaa. Jakson pitovoima on kuitenkin notkahtanut, sillä toinen jakso oli kerännyt enää 23 642 katselukertaa. Avausjakson katsojista siis hieman yli 45 prosenttia on jättänyt sarjan siihen.


Kolmatta jaksoa oli katsottu 19 564 kertaa, neljättä 17 689 kertaa, viidettä 17 963 kertaa ja kuudetta eli viimeistä jaksoa 16 282 kertaa.



YKSITTÄISTEN jaksojen katselumäärät itsessään eivät kuitenkaan ole poikkeuksellisia suomalaisessa showpainissa. Esimerkiksi SLAM Wrestling Finlandin Youtube-kanavan suosituin video on kerännyt yli 68 000 katselukertaa, joskin se on julkaistu jo kaksi vuotta sitten.


Kyseinen video on ottelu, jossa englantilainen Heidi Katrina ottelee ruotsalaista Helena Sixtiä vastaan promootion One Night Riot -nimisessä tapahtumassa Helsingin Vallilassa.


FCF Wrestlingin suosituin Youtube-video on puolestaan ottelu, jossa suomalaispainija Sara Elektra kohtaa Leah Von Dutchin, WWE:ssäkin Adam Rosen silloisena maskottina televisioon päätyneen ja NXT:ssä Ember Moonia vastaan kertaalleen otelleen kanadalaispainijan.


Elektran voittoon päättynyt kamppailu nähtiin FCF Wrestlingin Saturday Wrestling Slam -nimisessä tapahtumassa Helsingissä vuonna 2013. Videokin on siten julkaistu jo kymmenen vuotta sitten, ja se on kerännyt tähän mennessä yli 22 000 katselukertaa.


Vertailun vuoksi Suomen johtavan vapaaottelupromootion eli helsinkiläisen Cagen katsotuin Youtube-video on kerännyt peräti yli 676 000 katselukertaa. Kyseessä on viisi vuotta sitten julkaistu ottelu, jossa Janne Elonen-Kulmala kohtaa Diego Silvan.



HUOMIONARVOISTA toki on, että Legenda painikoulusta pyöri myös Ylen TV2-kanavalla joulukuussa, mutta niitä katsojalukuja ei ole tiedossa.


Markkinatutkimusyritys Finnpanel julkaisee kyllä viikoittain tietoa esimerkiksi TV2:n katsotuimmista ohjelmista, mutta showpainisarjan suosio ei ole riittänyt listoille asti.


Hämärän peitossa on sekin, minkälaisia katsojalukuja SLAM Wrestling Finlandin televisio-ohjelmat Boot Camp ja Painin otteessa ovat vetäneet suomalaisella Eveo-kanavalla, jota ei Finnpanelista löydy lainkaan – mutta selvää on, että näkyvyys on ollut radikaalisti pienempi kuin Ylen TV2-kanavalla, joka lähetti FCF Wrestlingin dokumenttisarjaa parhaimpaan katseluaikaan.


Huomionarvoista on myös, että suomalainen showpaini on aiemminkin saanut näkyvyyttä Ylen kanavilla. Ohjaaja Oskari Pastilan dokumenttielokuva Spandex Sapiens (2015) pyöri Yle TV1:llä ja Yle Teemalla sekä Yle Areenassa vuosina 2016–17.


Dokumentin artikkeli löytyy Yle Areenasta yhä, mutta itse dokumenttia ei voi enää siellä katsella – eikä sen tiedoista selviä, kuinka paljon sitä aikanaan katseltiin.


Spandex Sapiens seuraa silloin vielä FCF Wrestlingissä vaikuttaneen ja sittemmin SLAM Wrestling Finlandin perustaneen Michael "StarBuck" Majalahden sekä FCF Wrestlingissä yhä edelleen ottelevan Jessica Loven urapolkuja.


Ohjaaja Pastila on ohjannut sen jälkeen yhden dokumentin, Hockey Dreamsin (2022). Elokuva käsittelee Etelä-Korean miesten jääkiekkomaajoukkuetta, joka sai kisojen isäntämaan roolissa automaattisen kisapaikan Pyeongchangin talviolympialaisiin – ensikertalaisena.


Etelä-Korea hävisi silloisissa vuoden 2018 talviolympialaisissa kaikki kolme otteluaan yhteismaalierolla –13. Pastilan dokumentin kertojana toimii selostajalegenda Antero Mertaranta.



FCF WRESTLING on pyörinyt 2000-luvulla myös Diggari-nimisellä televisiokanavalla, jonka toiminta lopettiin vuonna 2009. Silloisen Smash-TV-ohjelman katsojaluvuista ei ole tietoa.


Sosiaalisessa mediassa lukuja voi sen sijaan vertailla helposti.


Facebookissa FCF Wrestlingillä on nyt 4 400 ja SLAM Wrestling Finlandilla 4 600 seuraajaa, eli ero on todella pieni. Instagramissa SLAM Wrestling Finlandilla (4 159) on jonkin verran etumatkaa FCF Wrestlingiin (2 541) verrattuna. X:ssä roolit ovat toisin päin: FCF Wrestlingillä on 1 150 seuraajaa, SLAM Wrestling Finlandilla vain 528 seuraajaa.


Youtubessa ero on jälleen niukempi, sillä SLAM Wrestling Finlandilla on siellä noin 2 520 tilaajaa ja FCF Wrestlingillä noin 2 300 tilaajaa. Vapaaottelupromootio Cagella on noin 15 100 tilaajaa.



2023

Joulukuu:

Shemeikka voitti FCF Wrestlingin mestaruuden Routapisteessä (19.12.2023)

Teksti: Eetu Lehtinen


Vain kuusi ottelijaa on voittanut FCF Wrestlingin mestaruuden useammin kuin kerran. Yksi heistä on nyt Shemeikka. Arkistokuva: Akseli Vaheristo / FCF Wrestling.



FCF WRESTLINGIN entinen mestari Regina Rosendahl on joutunut luopumaan tittelistään polvivammansa takia.


Asia selvisi FCF Wrestlingin Routapiste-tapahtumassa, joka juhlisti promootion 17-vuotista taivalta Helsingin Valkoisessa Salissa lauantaina.


Rosendahlin oli määrä otella Shemeikkaa ja The Sania vastaan kolminottelussa, mutta polvivamma esti häntä painimasta, joten Shemeikka ja The San taistelivat vapautuneesta mestaruusvyöstä kahdestaan.


Hieman yli 18-minuuttinen koitos päättyi Shemeikan voittoon, ja niinpä hänestä tuli kaksinkertainen FCF Wrestlingin mestari.


Aiemmin Shemeikka piti titteliä hallussaan 11.12.2021–27.5.2023 ennen kuin hävisi sen nimenomaan Rosendahlille kevään Omega-tapahtumassa Valkoisessa Salissa.



SHEMEIKAN mestaruuskausi on showpainitietokanta Cagematchin mukaan 35:s FCF Wrestlingin tittelin historiassa.


Samalla Shemeikka kohoaa poikkeukselliseen joukkoon, sillä ani harva ottelija on kyennyt nousemaan FCF Wrestlingin mestariksi useammin kuin kerran.


Kärjessä on kaksi miestä, StarBuck ja Valentine, joista kumpikin on voittanut FCF Wrestlingin mestaruuden viidesti urallaan. Seuraavana tulevat Juhana "King Kong" Karhula ja uransa jo lopettanut "Häijy" Heimo Ukonselkä (neljä mestaruuskautta), sitten WWE:ssäkin loistanut japanilaisvierailija Tajiri (kaksi mestaruuskautta).


Rosendahlin mestaruuskausi oli historiallinen, sillä hän oli ensimmäinen nainen, joka on kyennyt tittelin saavuttamaan.


Nyt Rosendahl jää kehätauolle, sillä hän kertoi Facebook-sivullaan Routapisteen jälkeen, että hän on menossa leikkaukseen parin viikon päästä ja että edessä on pitkä kuntoutus.


Routapisteen tulokset löydät täältä.


FCF-mestari Regina Rosendahl ei pysty ottelemaan Routapisteessä (12.12.2023)

Teksti: Eetu Lehtinen


Regina Rosendahl on historian ensimmäinen naispuolinen FCF-mestari. Kuva: Akseli Vaheristo / FCF Wrestling



JAPANISSAKIN tänä syksynä otellut FCF-mestari Regina Rosendahl on loukkaantunut.


Showpainija tiedotti asiasta Facebook-sivullaan tiistai-iltana ja kertoi, että kyse on polvivammasta, jonka kärsi hiljattain painiessaan Ruotsissa.


Takaisku kuulostaa pahalta, sillä Rosendahlin mukaan polvi meni sijoiltaan, murtui ja koki myös nivelsidevamman.


"Olen sivussa kehistä melko pitkään", Rosendahl kertoo Facebook-sivullaan.


FCF Wrestling tiedottikin tiistaina, ettei Rosendahl kykene puolustamaan mestaruuttaan tänä lauantaina, kun promootio järjestää Routapiste-nimisen tapahtuman Helsingissä.


"Routapisteessä mestaruuden kohtalo kuitenkin selviää", FCF Wrestling kertoo sosiaalisessa mediassa.


Rosendahlin oli määrä puolustaa titteliään Shemeikkaa ja The Sania vastaan kolminottelussa, joten nyt FCF Wrestling saanee tavalla tai toisella uuden mestarin.


"Reginalle haluamme toivottaa täydellistä ja nopeaa toipumista sekä paluuta entistä vahvempana", FCF Wrestlingin tiedotteessa kerrotaan.



ROSENDAHL nousi FCF Wrestlingin mestariksi keväällä, kun hän päihitti silloisen mestarin Shemeikan FCF Wrestlingin Omega-tapahtumassa Helsingin Valkoisessa Salissa 27. toukokuuta.


Showpainitietokanta Cagematchin mukaan Rosendahl ehti sen jälkeen puolustamaan FCF-mestaruuttaan kahdesti ennen kuin joutuu nyt ilmeisesti luopumaan siitä.


Rosendahlin mestaruuskausi jää kotimaisen showpainin historiaan, sillä hän oli ensimmäinen naispainija, joka kykeni voittamaan FCF Wrestlingin mestaruuden. Painijan vuosi on muutoinkin ollut mieleenpainuva. Rosendahl muun muassa kohtasi NWA World Women's Television -mestari Max The Impalerin FCF Wrestlingin Northern Queens -tapahtumassa syyskuussa ja debytoi japanilaisessa Tokyo Joshi Pro-Wrestlingissä lokakuun loppupuolella.


Erityisesti TJPW-vierailu on todella poikkeuksellinen saavutus suomalaispainijalle. Rosendahl otteli TJPW:ssä kolme kertaa ja voitti koitoksistaan kaksi ensimmäistä. Kolmannessa TJPW-ottelussaan Rosendahl haastoi Miyu Yamashitan promootion Princess of Princess -mestaruudesta, joka on ollut aiemmin esimerkiksi AEW-painija Yuka Sakazakin hallussa. Liki 13-minuuttinen kamppailu päättyi kuitenkin suomalaisen tappioon.


TJPW:ssä otteli lokakuussa myös Rosendahlin syyskuinen vastustaja Max The Impaler, joka voitti promootion International Princess -mestaruuden Rika Tatsumilta.



ROUTAPISTE on FCF Wrestlingin syyskauden uusi huipennus, joka korvaa perinteisen Talvisota-tapahtuman.


Talvisota järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2006, mutta nyt tapahtuma jää historiaan.


"Kyseiseen nimeen liitettävät merkitykset eivät enää edusta FCF Wrestlingin nykyistä linjaa", promootio perusteli päätöstään sosiaalisessa mediassa aiemmin syksyllä.


Historian ensimmäinen Routapiste järjestetään Valkoisessa Salissa. Tapahtuma on jo myyty loppuun.

SLAM Wrestling Finlandin mestari Sam Gradwell säilytti tittelinsä StarBuckia vastaan Seinäjoella (11.12.2023)

Teksti: Eetu Lehtinen


Brittiläinen Sam Gradwell kuvattuna Seinäjoen Rytmikorjaamolla lauantaina. Kuva: Marko Simonen / SLAM Wrestling Finland.



VERI peitti "The Rebel" StarBuckin eli Michael Majalahden kasvot, kun SLAM Wrestling Finlandin toimitusjohtaja taisteli brittiläistä Sam Gradwelliä vastaan Seinäjoen Rytmikorjaamolla lauantaina.


Koitos käytiin promootion mestaruudesta, jonka Gradwell oli napannut "Häijy" Heimo Ukonselältä SLAM Wrestling Finlandin British Invasion -nimisessä tapahtumassa Espoossa lokakuussa.


"Gradwell oli äärimmäisen kova vastustaja: ammattilainen joka aspektissa", Majalahti kuvaili Kuristusjuntalle maanantaina.


"Järjettömän intensiivinen, vahva, brutaali, armoton", 50-vuotias konkari jatkoi suitsutustaan.


Brutaaliksi äityikin ottelun loppu, sillä kehätuomari Teemu Kytösaari joutui viheltämään pelin poikki, kun StarBuck ei enää kyennyt puolustautumaan Gradwellia vastaan.


Niinpä SLAM Wrestling Finlandin mestaruusvyö pysyy brittiläisen Gradwellin hallussa.



GRADWELL on 32-vuotias ottelija, jolta löytyy oma profiili WWE:n verkkosivuilta. Syynä siihen on se, että britti otteli WWE:n NXT UK -ohjelmassa vuosien 2018–22 välisenä aikana.


SLAM Wrestling Finlandin mestari on kohdannut WWE-kehässä muun muassa nykyisen NXT-mestari Ilja Dragunovin, SmackDown-joukkue Pretty Deadlyn ja Survivor Seriesin WarGames-ottelussa Randy Ortonin jättimäisen RKO:n uhriksi marraskuussa päätyneen JD McDonaghin.


Majalahti sanoo, että Gradwellilla onkin kaikki, mitä tässä lajissa tarvitaan: ulkonäkö, kyvykkyys, intensiteetti ja puhetaito. Sellaista pakettia vastaan ottelee mielellään.


"Tämä oli yksi elämäni parhaimmista ja kovimmista otteluista", kehädebyyttinsä liki 30 vuotta sitten tehnyt lajipioneeri miettii.


Majalahden mukaan verinen koitos teki vaikutuksen myös yleisöön, vaikka konkari sairasti pari viikkoa sitten taudin eikä päässyt treenaamaan ottelua varten sen koommin.


"Olen tehnyt tätä niin pitkään, että osaan tehdä tätä vaikka silmät kiinni unissani", Majalahti muistuttaa yskähdellen vieläkin vähän väliä.



YLEISÖLLE tapahtuma tarjosi todella harvinaista herkkua, sillä kyseessä oli Seinäjoen historian ensimmäinen showpainitapahtuma. Paikalla oli myös Ylen toimittaja, Majalahti kertoo.


Painiperinteitä Pohjanmaan seudulla kyllä piisaa. Esimerkiksi Seinäjoen maakunnasta eli Etelä-Pohjanmaalta on ponnistettu aina kesäolympialaisten kultakorokkeelle asti. Siihen ovat kyenneet kreikkalais-roomalaisessa painissa Lauri Koskela (1936) ja Jouko Salomäki (1984) sekä vapaapainissa Arvo Haavisto (1928).


Seinäjoelle SLAM Wrestling Finland päätyi, kun rokkiklubi Rytmikorjaamo päätti tilata tapahtuman ohjelmistoonsa.


"Yleisö ja henkilökunta olivat ihan liekeissä, ja uskon, että tälle voi hyvinkin tulla jatkoa", Majalahti kertoo.



SEURAAVAN kerran SLAM Wrestling Finlandin painijat pääsevät tällä tietoa irti 10. helmikuuta, kun Helsingin ostoskeskus Triplassa nähdään Superslam-niminen tapahtuma. Luvassa on ainakin ottelu, jossa kruunataan lajin historian ensimmäinen naisten Suomen mestari.


Seinäjoen tapahtuman tulokset löydät täältä.


50-vuotias Michael Majalahti sanoo, että on otellut uransa parhaimpia matseja tänä vuonna. Kuvassa Sam Gradwell junttaa konkarin kanveesiin. Tuomari Teemu Kytösaari seuraa tarkkana. Kuva: Marko Simonen / SLAM Wrestling Finland.




FCF Wrestlingissä vieraillut NWA-mestari voitti vähemmistöpainijoiden palkinnon (8.12.2023)

Teksti: Eetu Lehtinen


Helsinkiläisyleisö sai nauttia poikkeuksellisen tasokkaasta showpainijasta, kun NWA:n Women's World Television -mestari Max The Impaler otteli FCF Wrestlingissä syyskuussa. Kuva: Akseli Vaheristo



YHDYSVALTALAINEN Max The Impaler on valittu vuoden parhaimmaksi seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin lukeutuvaksi showpainijaksi, kertoo 411Mania.


Valinnan teki seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin keskittyvä yhdysvaltalainen Outsports-urheilusivusto, joka julkaisi Queer Wrestling Index 200 -nimisen listauksensa joulukuussa.


Max The Impaler, joka on sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärinen, esiintyi hiljattain myös Suomessa, kun hän otteli suomalaista Regina Rosendahlia vastaan FCF Wrestlingin Northern Queens -tapahtumassa Helsingin Valkoisessa Salissa 30. syyskuuta.


Ottelun panoksena oli Max The Impalerin titteli eli legendaarisen NWA:n Women’s World Television -mestaruus, jonka yhdysvaltalainen voitti NWA 75 -maksulähetyksessä elokuussa.


Mestaruus ei jäänyt Suomeen; Max The Impaler selätti Rosendahlin ja on nyt puolustanut titteliään voitokkaasti yhteensä seitsemän kertaa. Suomi jäi kuitenkin kartalle, sillä FCF Wrestling mainitaan lyhyesti myös Outsportsin artikkelissa.

 

FCF WRESTLINGIN Northern Queens on nimenomaan vähemmistöille pyhitetty tapahtuma, jonka tarkoituksena on nostaa muun muassa naispainijoita parrasvaloihin.


Suomalaispromootio pyrkii ylipäätään tavoittelemaan tasa-arvoa, mitä painotetaan myös sitä pyörittävän yhdistyksen eli Suomen showpainiliiton yhdenvertaisuussuunnitelmassa.


"Showpaini länsimaissa on historiallisesti suosinut pääosin valkoihoisia heteromiehiä. Edistystä on jo kuitenkin tapahtunut, ja tasa-arvon sekä yhdenvertaisuuden tavoitteleminen on Suomen showpainiliiton toiminnan edun mukaista", FCF Wrestlingin kotisivuilla kerrotaan.

 

OUTSPORTSIN listauksesta löytyy myös esimerkiksi WWE:n ja AEW:n showpainijoita, kuten kymmenenneksi sijoittunut australialainen Toni Storm, joka on AEW:n nykyinen naisten maailmanmestari ja otellut hänkin aikoinaan Regina Rosendahlia vastaan Suomessa.


Tuo ottelu nähtiin FCF:n Talvisota X -tapahtumassa Töölön kisahallissa Helsingissä maaliskuussa 2016, jolloin Storm oli vasta 20-vuotias. Koitos päättyi Stormin voittoon.


Queer Wrestling Index 200 -listalla Storm on siksi, että hän on biseksuaali.


Kärkikymmeniköstä löytyy myös muun muassa Impact Wrestlingin entinen X-divisioonan mestari Mike Bailey, joka on Max The Impalerin tavoin sukupuoli-identiteetiltään ei-binäärinen.


WWE-tähdistä parhaiten on sijoittunut UFC:ssäkin otellut Shayna Baszler, joka on kertonut tapailevansa sekä miehiä että naisia. Listalla Baszler oli 33:s.


Max The Impalerin voittoa perustellaan muun muassa siten, kuinka hän on rikkonut showpainin sukupuolinormeja ja onnistunut nousemaan mestariksi myös Japanissa tänä vuonna.


Tykkää Kuristusjuntan Facebook-sivusta tästä ja seuraa Kuristusjunttaa Instagramissa tästä!


Juttuvinkit ja palautteet osoitteeseen: kuristusjuntta@gmail.com

Comments


bottom of page