Arvio | Vain yksi ottelu ylsi kolmeen leijonaan WrestleManiassa
- Eetu Lehtinen
- Apr 11, 2024
- 5 min read
Tapahtuma: WWE WrestleMania XL
Päivämäärä: 6.–7. huhtikuuta 2024
Sijainti: Philadelphia, Pennsylvania, Yhdysvallat (Lincoln Financial Field)
Yleisömäärä: 72 543 (6.4.) ja 72 755 (7.4.)
Tapahtuma on katsottavissa WWE Networkissa.
Tykkää Kuristusjuntan Facebook-sivusta tästä, liity Kuristusjuntan WhatsApp-yhteisöön tästä ja lue Kuristusjuntan uutisia WhatsApp-kanavalta tästä!
WRESTLEMANIA on ollut syntymästään saakka showpainimaailman kruununjalokivi, mutta koskaan ennen se ei ole ollut yhtä suuri menestys kuin nyt.
WWE nimittäin tiedotti tiistaina, että WrestleMania XL tuotti enemmän pääsylipputuloja kuin yksikään muu WrestleMania tapahtuman historiassa, joka alkoi jo vuonna 1985.
Kahteen iltaan jaettu spektaakkeli keräsi WWE:n mukaan kaikkiaan 145 298 ihmistä Lincoln Financial Fieldin lehtereille, ja faneja oli saapunut tapahtumaan jopa 64 eri maasta.
WrestleMania XL:stä tuli myös kaikkien aikojen katsotuin WrestleMania-tapahtuma sosiaalisessa mediassa, jossa se keräsi WWE:n mukaan yli 660 miljoonaa katselukertaa kahdessa päivässä.
Samalla WWE kertoo rikkoneensa ennätyksen Youtubessa, sillä koskaan aikaisemmin WWE:n Youtube-kanavalla ei ole ollut yhtä paljon kävijöitä kuin sunnuntaina 7. huhtikuuta, jolloin sen videot keräsivät peräti yli 67 miljoonaa katselukertaa yhden vuorokauden aikana.
"Ennätyksellisen tapahtuman kohokohtia olivat Dwayne 'The Rock' Johnsonin hyvin odotettu paluu kehään sekä 'The American Nightmare' Cody Rhodesin riemukas voitto Roman Reignsistä", WWE:n tiedotteessa korostettiin.
SELVÄÄ on, että WWE:n uusi aikakausi Paul "Triple H" Levesquen ohjaksissa alkoi täydellisesti.
Kun samaan aikaan ainoan varteenotettavan kilpailijan eli All Elite Wrestlingin alamäki vaikuttaa vain jyrkkenevän, WWE:n asema Netflix-sopimuksineen kaikkineen väkevöityy entisestään.
Faneille se tarkoittaa sitä, että ainakin WWE:n ystävät pääsevät nauttimaan kissanpäivistä. Juna on nyt niin vahvasti raiteillaan, ettei sitä voi horjuttaa mikään muu kuin valtava skandaali.
Sellaisen Vince McMahon on toki jo aiheuttanut, mutta siksi WWE nostikin WrestleManiassa juuri Levesqueä valokeilaan. Nähtäväksi jää, miten McMahonin – ja samalla WWE:n – oikeussotku vielä edistyy, mutta jos Endeavor sen selättää, WWE:tä tuskin pysäyttää enää mikään.
Siinä tapauksessa WrestleMania XL jää historiaan nimenomaan virstanpylväänä, joka erottaa WWE:n kahteen aikakauteen: siihen, mitä oli ennen ja jälkeen Vince McMahonin.
Kävi miten kävi, tällaista WWE:tä on odotettu: laadukasta ja loogista tarinankerrontaa.
Kuristusjuntta arvioi tapahtuman myös podcastissa, jossa asiantuntijavieraana toimii SLAM Wrestling Finlandin tuomari Teemu Kytösaari. Kuuntele tiistaina äänitetty jakso tästä!
Koska tapahtuma on arvioitu myös podcastissa, kirjallinen arvio on tavallista lyhyempi.
(Leijonat ja lampaat saattavat olla hieman erilaisia kuin podcastissa.)
Leijonat ja lampaat:
🦁: Rhea Ripley säilytti naisten maailmanmestaruuden voittamalla Becky Lynchin ajassa 17.05.
Ottelu ei noussut niin korkealle tasolle kuin olisi uskaltanut odottaa. Ilmeisesti se kärsi taustatekijöistä, sillä Lynch oli sairastellut pitkin viikkoa ja Ripley saanut paniikkikohtauksen juuri ennen koitosta. Jäi rajusti Ripleyn viimevuotisen Mania-matsin varjoon, sillä silloinen ottelu Charlotte Flairia vastaan oli koko vuoden paras ottelu.
🐑: A-Town Down Under voitti SmackDownin joukkuemestaruuden ja The Awesome Truth voitti Raw'n joukkuemestaruuden Six-Pack Tag Team Ladder -ottelussa ajassa 17.25.
Tyypillinen, muovinen koreografiaottelu, joka on genrenä jo todella kulahtanut tässä vaiheessa painin kehitystä. Surullista on, että joukkuepainin tola on edelleen tämä WWE:ssä: samantekevä. Kuka muistaa tästä ottelusta mitään enää viiden vuoden päästä?
🐑: Andrade ja Rey Mysterio voittivat Dominik Mysterion ja Santos Escobarin ajassa 11.05.
Tässä ottelussa korostui se ongelma, että WrestleMania kestää nykyään kaksi päivää. Jos ei kestäisi, tällaista ottelua ei WrestleManiassa nähtäisi. Matsi maistui pikemmin SmackDownilta kuin vuoden suurimmalta show'lta, ja kun siihen lisää täysin puskista tulleen lopetuksen, tuloksena ei voi olla muuta kuin lammas.
🐑: Jey Uso voitti Jimmy Uson ajassa 11.05.
Tältä ottelulta odotti puolestaan liikoja. Erinomaisen kehätoiminnan tai todella melodramaattisen tarinankerronnan sijaan ottelu oli jotain siltä väliltä ja loppujen lopuksi myös melko lyhyt ja yhdentekevä. Toisin kuin Bloodlinen joukkueotteluun, tähän olisi paremmin sopinut se, että veljekset olisivat taistelleet rajusti yleisönkin seassa.
🦁: Bianca Belair, Jade Cargill ja Naomi voittivat Asukan, Dakota Kain ja Kairi Sanen ajassa 8.05.
Tämän WrestleManian nopein ottelu, jos Damian Priestin Money in the Bank -lunastusta ei lasketa. Ajoi asiansa ja sai uuden tähden eli Cargillin valokeilaan. Täyteottelu, mutta toimi roolissaan paremmin kuin isä ja poika Mysterion joukkuetaisto.
🦁🦁🦁: Sami Zayn nousi uudeksi WWE:n Intercontinental-mestariksi päihittämällä Guntherin ajassa 15.30.
Ensimmäinen kolmen leijonan ottelu sitten viime SummerSlamin. Syy on selvä: mahtava tarina yhdistyi mahtavaan kehätoimintaan. Kummastakin saa kiittää Guntheria mutta myös Zaynia. Tässä oli vanhan ajan WrestleManian taikaa, eikä ottelu ollut millään tavalla yliampuva. Loppujen lopuksi koko WrestleMania-viikonlopun paras matsi, vaikka Guntherin mestaruuskautta olisi mielellään seurannut pidempäänkin.
🦁🦁: Roman Reigns ja The Rock voittivat Cody Rhodesin ja Seth Rollinsin ajassa 44.35.
Venytettiin aivan liian pitkäksi. Oli nostalgista ja upeaa katsella The Rockin ottelua pitkästä aikaa, mutta mies oli käynyt jo kankeaksi ja oli ottelumuodon takia myös varjossa aika ajoin. Ottelu ei myöskään lunastanut lupaustaan eli sitä, kuinka Cody Rhodesin äidin olisi pitänyt todella tuskissaan katsella poikansa kidutusta ja tirauttaa kyyneliä Rockin painonnostovyön päälle. Mainostettu rangaistus jäi siis lopulta yllättävän vaisuksi.
🦁: Drew McIntyre nousi uudeksi maailmanmestariksi päihittämällä Seth Rollinsin ajassa 10.30.
Ottelun tarina kytkeytyi mainiosti Seth Rollinsin ja Cody Rhodesin tarinaan, mutta otteluna tämä näytti enemmän Raw'n kuin WrestleManian matsilta. Ainoa todellinen lisälataus tuli erikoissisääntuloista ja siitä, että CM Punk vieraili selostamossa ottelun ajan.
🦁🦁: Damian Priest lunasti Money in the Bank -salkkunsa ja nousi uudeksi maailmanmestariksi päihittämällä Drew McIntyren ajassa 0.09.
En ole Money in the Bank -konseptin ystävä vuonna 2024, mutta tähän jos johonkin salkku nyt kuitenkin sopi, sillä se jatkoi erinomaisella tavalla McIntyren tragikoomista taivalta.
🦁: Angelo Dawkins, Bobby Lashley ja Montez Ford voittivat Akamin, Karrion Krossin ja Rezarin Philadelphia Street Fight -ottelussa ajassa 8.35.
Harmiton, vuosituhannen vaihteen hauskoja hardcore-matseja etäisesti muistuttanut välipala, johon Bubba Ray Dudley ja Snoop Dogg toivat hyvää lisävärinää. Merkittävä ero entisaikoihin on kuitenkin se, että silloin hahmot olivat suosittuja. Nyt eivät, sillä niissä ei ole mitään, mihin tarttua. Esimerkiksi Lashleyn kööri on purjehtinut omituisesti hyvän ja pahan rajamailla, ja on vaikea sanoa, minkälaisia hahmoja he oikeastaan edes ovat. Ottelu kuitenkin viihdytti ja tarjosi mukavaa rentoutusta vakavan illan tarjontaan.
🦁🦁: LA Knight voitti AJ Stylesin ajassa 12.25.
Koko viikonlopun suurin yllättäjä ja kehätoiminnaltaan myös koko WrestleManian paras matsi. Etenkin AJ Styles oli ottelussa aivan loistava, mutta erittäin vakuuttavasti otteli myös LA Knight, joka tekee ne tärkeimmät eli pienimmät asiat, kuten lyönnit, todella hyvin. Kolmatta leijonaa matsi ei kuitenkaan saa, koska ottelun taustatarina oli mitä oli, eikä yleisö syttynyt tähän niin paljon kuin se olisi voinut Knightin matsiin syttyä.
🦁🦁: Logan Paul säilytti WWE United States -mestaruuden päihittämällä Kevin Owensin ja Randy Ortonin ajassa 17.40.
Tämäkin ottelu yllätti todella positiivisesti. Kolminottelut ovat usein nihkeitä, mutta tässä kemiat pelasivat mainiosti ja ottelu oli suunniteltu nappiin. Se piti otteessaan jo sisääntuloista asti, ja etenkin Owensin ja Ortonin yhteinen kyyti oli hauska hetki. Tämä matsi teki todella hyvää sen jokaiselle osallistujalle.
🦁: Bayley nousi uudeksi WWE:n naistenmestariksi päihittämällä Iyo Skyn ajassa 14.20.
Kolmas peräkkäinen positiivinen yllätys, sillä lähtökohta otteluun oli todella kylmä. Yleisö kuitenkin kannusti Bayleyä hienosti, ja mestaruusvoitto oli mukava hetki, vaikka se jäikin rajusti ottelujärjestyksen jalkoihin: Sami Zaynin tunteikas voitto oli niin paljon upeampi hetki, ettei tämä voinut vetää sille vertoja.
🦁🦁: Cody Rhodes nousi uudeksi WWE:n kiistattomaksi mestariksi päihittämällä Roman Reignsin Bloodline Rules -ottelussa ajassa 33.25.
Ottelu, joka tarjosi suuria tunteita – eikä pelkästään hyviä sellaisia. Hyvä kysymys on, miksi esimerkiksi The Undertaker sekaantui ottelun kulkuun. Paras kysymys on kuitenkin se, oliko Rhodes-perheen eeppinen tarina pakko sekoittaa kuvioon, jonka pääroolin olisi voinut antaa myös jollekulle muulle, esimerkiksi Zaynille tai jopa Jey Usolle. Se, että WWE:n legendat taistelivat Bloodlinea vastaan, oli mahtava tarina, mutta sen ei olisi tarvinnut sekoittua Rhodesin omaan tarinaan. Nyt Rhodesin tarina sai hieman omituisen eikä niin tyydyttävän kliimaksin, ja joku toinen painija, kuten se Jey Uso, menetti saumansa nousta uudeksi supertähdeksi. Matsi oli joka tapauksessa hieno, ja sen kruunasi kaikki se, mitä sen jälkeen tapahtui. Paha oli todellakin kukistettu – vihdoin.
Jälkipyykki:
WrestleMania XL hyötyi siitä, että sunnuntai-illasta jäi todella hyvä maku suuhun: siinä ei ollut yhtäkään lammasta. Sen sijaan lauantai-illan tarjonta oli melko vaisu, kun puhutaan WrestleManiasta. Helppo ratkaisu olisi tietysti se, että tapahtuma olisi taas yksipäiväinen, jolloin ylimääräisen tauhkan voi leikata pois ja kahdesta hyvästä kortista tiivistää yhden superkortin.
Tähtivoimaakin tästä WrestleManista kuitenkin puuttui, sillä pääotteluiden osanottajat ja etenkin The Rock jättivät kaikki muut niin pahasti varjoonsa. On toki vain ajan kysymys ennen kuin Triple H:n käärmekeitto alkaa kuplia ja uudet tähdet murtautua ulos kuoristaan. Ennustettavissa on, että jo ensi vuoden WrestleManiassa hahmot ovat kuumempia ja tarinat vielä parempia.
Se, että pitkän tähtäimen tulevaisuudenkuva on positiivinen, on omituista ja erittäin tervetullutta WWE:ssä, sillä ailahtelevan McMahonin aikana niin ei ollut sitten 2000-luvun alkuvuosien.
Hiljaa hyvä tulee, eikä tilannetta nytkään voi missään nimessä huonona pitää.
Tapahtuman arvosana: 8/10
Tutustu Kuristusjuntan aikaisempiin arvioihin painamalla tästä!
Minkä arvosanan sinä antaisit tapahtumalle?
10
9
8
7
Comentários