top of page

Tätä Vince McMahonin WWE-paluu tarkoittaa


Vince McMahon (vas.) on palannut WWE:hen. Arkistokuva vuodelta 2016. Kuva: Dominique A. Pineiro / Creative Commons.
 
  • WWE:n ylivoimaisesti suurin omistaja Vince McMahon, 77, palasi yhtiön hallitukseen perjantaina, vaikka oli jättäytynyt syrjään kaikista WWE-tehtävistään viime heinäkuussa.

  • McMahon, joka pyöritti WWE:tä vuodesta 1982 saakka, ei omien sanojensa mukaan aio puuttua enää yhtiön tuotteisiin vaan ainoastaan sen liiketoimintaan.

  • Arvio on, että WWE kaupattaneen jo tämän vuoden puolenväliin mennessä, jos sopiva ostaja yleensäkin löydetään.

 

KUKAAN ei ole muuttanut showpainimaailmaa niin paljon kuin yhdysvaltalainen Vince McMahon, mutta 77-vuotiaan WWE-mogulin kaikkein suurin temppu on vasta edessä.


WWE nimittäin tiedotti perjantaina, että McMahon, joka luopui kaikista WWE-tehtävistään viime heinäkuussa, on palannut yhtiön hallitukseen "maksimoidakseen [WWE:n] arvon kaikille osakkeenomistajille".


Tämä tarkoittaa sitä, että McMahon haluaa päättää, kenelle WWE myydään – jos myydään. Sen lisäksi McMahon haluaa päättää, mitä WWE:n tärkeimpien tuotteiden eli Suomenkin televisiossa pyörineiden Raw'n ja SmackDownin mediaoikeuksille tapahtuu tulevaisuudessa.


Raw lähetetään toistaiseksi mediayhtiö NBCUniversalin omistamalla USA Network -televisiokanavalla ja SmackDownin oikeudet ovat Fox-konsernilla, mutta nykyiset sopimukset päättyvät vuoden 2024 loppupuolella. Juuri nämä mediaoikeudet ovat WWE:n kultakaivoksia nykypäivänä, ja ne kietoutuvat tiiviisti myös yhtiön mahdolliseen kauppaan.

 

FANEILLE uutinen McMahonin paluusta tuli järkytyksenä ennen muuta siksi, että ikääntynyt ja jo kauan sitten otteensa WWE:n katsojista menettänyt moguli on vaikuttanut huonosti yhtiön tuotteiden laatuun ja sen koko kulttuuriin jo vuosikausia.


Järkytystä lisäsi entisestään se, että McMahon oli vasta viime kesänä ajautunut myrskyn silmään, kun yhdysvaltalainen talouslehti The Wall Street Journal paljasti WWE:n hallituksen tutkineen sisäisesti McMahonia kolmen miljoonan dollarin arvoisesta henkilökohtaisesta rahansiirrosta yhtiön entiselle työntekijälle, jonka kanssa hänellä oli ollut jonkinlainen suhde.


Myöhemmin tapauksia ilmeni lisää, ja McMahonin tiedettiin maksaneen viimeisen 16 vuoden aikana ainakin 12 miljoonan dollarin verran vaitiolorahaa eri naisille, jotta näiden kokema seksuaalinen kaltoinkohtelu ja McMahonin oma uskottomuus pysyisivät pimennossa.


Paine kasvoi lopulta niin suureksi, että McMahon joutui jättäytymään omien sanojensa mukaan "eläkkeelle" 22. heinäkuuta, vaikka sellainen ei tosiasiassa ollut WWE-kihon suunnitelmissa alkuunkaan.



 

SEKSISKANDAALI ei ole laantunut lainkaan, vaan päinvastoin vasta joulukuussa The Wall Street Journal uutisoi uusista tapauksista, joissa McMahonia syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä, muun muassa entisen naiskehätuomarin raiskauksesta, vuosien takaa.


Selvää onkin, että McMahon on hätkähdyttävine sotkuineen kaikkineen kaikkea muuta kuin tervetullut henkilö WWE:n johtokuntaan, mutta moguli päätti turvautua pattitilanteeseen.


McMahon – WWE:n ylivoimaisesti suurin osakkeenomistaja ja siten myös vallankäyttäjä – nimittäin julisti tiettävästi yhtiön hallitukselle hiljattain, ettei hän tule hyväksymään minkäänlaista kauppaa saati uusia mediaoikeuksia, ellei hän itse toimi silloin WWE:n hallituksen puheenjohtajana.


Niinpä WWE:n oli mitä ilmeisimmin pakko mukautua McMahonin tahtoon, vaikka hallituksen kerrotaan vastustaneen hänen paluutaan alun perin.


Samalla WWE:n osake ponnisti peräti 17 prosentin nousukiitoon viime viikolla – todennäköisesti siksi, että McMahonin todellakin uskotaan tekevän kaupat WWE:stä lähitulevaisuudessa.


WWE:n tuotteeseen – eli esimerkiksi Raw'n ja SmackDownin sisältöön – McMahon ei kuitenkaan aio omien sanojensa mukaan kajota enää.


"WWE:llä on koossa poikkeuksellinen johtoporras, enkä aio palatessani vaikuttaa heidän rooleihinsa, tehtäviinsä tai vastuualueisiinsa millään tavalla", McMahon sanoo WWE:n tiedotteessa, mikä helpottaa taatusti niitä WWE-faneja, jotka ovat nauttineet siitä, minkälaista jälkeä McMahonin vävypoika Paul "Triple H" Levesque on saanut yhtiön luovana johtajana aikaan.

 

KATSOJALLE Vince McMahonin WWE-paluu ei välttämättä tarkoitakaan yhtään mitään.


WWE:n nykyiset johtajat pitivät heti perjantaina palaverin, jossa vakuuttelivat yhtiön työntekijöille, että kaikki jatkuisi tavallisesti McMahonista huolimatta.


Suuri kysymys piileekin siinä, mitä sitten tapahtuu, jos WWE myydään pois.


McMahonille itselleen se tarjoaisi joka tapauksessa kunniakkaan joutsenlaulun, sillä moguli saisi itse kunnian WWE:n jättimäisestä kaupasta ja sementöisi siten nimensä äärimmäisten menestyjien joukkoon sen sijaan, että muistettaisiin lähinnä vain rumasta seksiskandaalistaan ja uransa häpeällisestä lopusta.


Kauppojen lisäksi WWE:llä on toki useita muitakin vaihtoehtoja, mutta selvää on, että suurena kontrollifriikkinä tunnettu McMahon haluaa mikromanageroida myös sen, mitä hänen yhtiölleen tapahtuu ajanjaksona, jolloin arvokkaat mediaoikeudet ovat katkolla ja WWE:n liiketoiminta korkeammalla kuin koskaan: McMahon valloitti aikoinaan showpainibisneksen ja jyräsi WWE:stä kansainvälisen markkinajohtajan, eikä hänelle sovi, että jotkut muut ratkaisisivat sen kohtalon niin kauan kuin hänessä vielä henki pihisee.


"Tämä on mielenkiintoinen aikakausi. Tämän ei pitäisi olla pelottava aikakausi. Tämä on jännittävä tilanne WWE:lle", WWE:n toimitusjohtajaksi yhdessä Nick Khanin kanssa Vince McMahonin seksiskandaalin myötä nimitetty tytär Stephanie McMahon sanoi perjantaisessa palaverissa Wrestlenomics-sivuston tietojen mukaan.


"Perustajamme on palannut, ja hän auttaa meitä tässä prosessissa."

 

Ostaako Saudi-Arabia WWE:n?


Kaikkein olennaisinta onkin nyt se, kenelle WWE kaupataan, jos kaupataan. Esimerkiksi CNBC on julkaissut artikkelin, jossa listataan todennäköisimpiä ostajia.


CNBC:n artikkelissa todetaan, että mahdollinen kaupanteko tapahtuu todennäköisesti jo tämän vuoden puoliväliin mennessä, sillä samoihin aikoihin neuvotellaan Raw'n ja SmackDownin uusista mediaoikeuksista.


Potentiaalisiksi ostajavaihtoehdoiksi on listattu Comcast, Fox, Disney, Warner Bros. Discovery, Netflix, Amazon, Endeavor Group Holdings ja Liberty Media.


  • Comcast on yhdysvaltalainen media- ja tietoliikennekonserni sekä maan suurin kaapeli-tv-yhtiö, joka omistaa muun muassa NBCUniversal-yhtiön, jonka USA Network -kanava pyörittää Raw'ta tällä hetkellä. Comcast omistaa myös Peacock-suoratoistopalvelun, johon WWE Networkin toiminta kaupattiin Yhdysvalloissa kaksi vuotta sitten. CNBC:n mukaan Comcast voisi helposti ostaa WWE:n, mutta yhtiön toimitusjohtaja on todennut moneen kertaan, ettei Comcast aio kiirehtiä moiseen kauppaan.

  • Fox on yhdysvaltalainen mediakonserni, joka omistaa muun muassa Fox Broadcasting Company -televisioyhtiön. WWE:n SmackDown-ohjelma pyörii nimenomaan Foxilla tällä hetkellä. CNBC:n mukaan Fox ei kuitenkaan vaikuta yhtä todennäköiseltä ostajalta muun muassa paljon pienemmän liikevoittonsa takia. Fox ei myöskään ole ottanut aktiivisesti osaa suoratoistopalveluiden väliseen sodankäyntiin, joskin WWE voisi CNBC:n mukaan sopia sen urheilu- ja live-tapahtumiin keskittyvään sisältöön.

  • Disney on yhdysvaltalainen, maailman suurimpiin lukeutuva media- ja viihdeteollisuusyhtiö. CNBC:n mukaan WWE istuisi mainiosti Disneyn suoratoistopalveluihin (mahdollisesti ESPN+:aan), ja moinen kauppa saattaisi sopia hienosti yhtiön toimitusjohtajaksi vasta marraskuussa palanneen Bob Igerin visioihin. Rahasta Disneyn WWE-kauppa ei jäisi kiinni, ja Disney voisi hyödyntää WWE-aiheisia tuotteita esimerkiksi teemapuistoissaan.

  • Warner Bros. Discovery on yhdysvaltalainen mediakonserni, jonka toimitusjohtaja David Zaslav on CNBC:n mukaan sanonut olevansa kiinnostunut ostamaan urheilutuotteita kokonaan sen sijaan, että ostaisi Raw'n tai SmackDownin kaltaisen ohjelman lähetysoikeudet tietyksi ajanjaksoksi. Konsernin omistama TBS-kanava pyörittää WWE:n kilpailijan All Elite Wrestlingin Dynamite-ohjelmaa tällä hetkellä, mutta sopimus on umpeutumassa myöhemmin tänä vuonna. CNBC kuitenkin huomauttaa, ettei kallis WWE-kauppa välttämättä istuisi konsernin strategiaan tällä hetkellä, ja on mahdollista, ettei muun muassa koripalloliiga NBA:ta pyörittävä konserni nojaudu suoriin urheilulähetyksiin tulevaisuudessa.

  • Netflix on maailmankuulu yhdysvaltalainen tilausvideopalvelu, joka on CNBC:n mukaan kiinnostunut vastikään sellaisesta ajatuksesta, että omistaisi kokonaisen urheiluliigan. "Silloin Netflix voisi tehdä kyseisestä urheiluliigasta videopelejä ja spin-off-sarjoja muitta mutkitta", CNBC:n artikkelissa todetaan. Netflix, kuten Warner, näkee siis potentiaalia pikemmin koko WWE:n kuin esimerkiksi Raw'n tai SmackDownin mediaoikeuksien omistamisessa. "Emme näe voitokasta polkua siinä, että vuokraamme isoja urheilulajeja", Netflixin toimitusjohtajana työskentelevä Ted Sarandos sanoi CNBC:n mukaan kuukausi sitten. "Emme vastusta urheilua, mutta haemme voittoa", hän jatkoi.

  • Amazon on maailmanlaajuinen suuryritys, joka on tullut tutuksi verkkokaupastaan. Yhdysvaltoihin rekisteröity yritys aloitti nettikirjakauppana mutta myy nykyään melkein mitä tahansa ja omistaa useita mediatuotantoyhtiöitä. Amazon käyttää jo nyt paljon rahaa lähettääkseen muun muassa NFL:n, MLB:n ja Valioliigan otteluita. CNBC huomauttaa, että WWE olisi iso lisäys Amazonin Prime Video -suoratoistopalveluun, ja Amazonin olisi helppo myydä WWE-aiheisia tuotteita erityisosaamisensa ansiosta.

  • Endeavor Group Holdings on yhdysvaltalainen hallintayhtiö, joka muun muassa omistaa vapaaotteluorganisaatio UFC:n kokonaan ja takoo sillä reilusti voittoa. CNBC huomauttaa, että Endeavor jäänee kuitenkin mediajättiläisten jalkoihin, jos taistelu WWE:stä alkaa käydä liian kalliiksi.

  • Liberty Media on yhdysvaltalainen mediayhtiö, joka omistaa Formula 1:n kaupallisia oikeuksia hallinnoivan Formula One Group -konsernin ja on panostanut F1:n laajentamiseen mahdollisimman kansainväliseksi tuotteeksi. "Formula 1:n kansainvälinen menestys saattaisi toimia pontimena mahdolliselle WWE-strategialle", CNBC:n artikkelissa pohditaan.


Soppaan saattaa sekoittua toki muitakin lusikoita, kuten yhdysvaltalainen Creative Artist Agency tai pahamaineisista urheilupesuhankkeistaan tunnettu Saudi-Arabia, jonka investointisäätiö on muun muassa Sports Illustratedin lainaaman Front Office Sportsin mukaan kiinnostunut WWE:n ostamisesta.


Sama saudisäätiö rahoittaa muun muassa LIV-golfkiertuetta, joka repii lajin maailmaa haalimalla riveihinsä pelaajia huippupalkkioin kiillottamaan ihmisoikeuksia polkevan maan julkikuvaa. Säätiö on myös Valioliigassa pelaavan englantilaisen jalkapalloseura Newcastle Unitedin pääomistaja.


Saudi-Arabialle WWE ei toki olisi uusi investointi, sillä yhtiö on järjestänyt tapahtumia maassa jo vuodesta 2014 alkaen ja solminut sittemmin jättimäisen sopimuksen, jonka takia WWE tulee järjestämään Saudi-Arabiassa kaksi isoa tapahtumaa vuosittain aina vuoteen 2027 asti.


Wrestlenomics-sivuston mukaan Saudi-Arabia pulittaa jo tästä hyvästä peräti 100 miljoonaa dollaria WWE:lle joka vuosi, joten mahdollinen yrityskauppakaan ei olisi suinkaan mahdoton ajatus.


On kuitenkin syytä muistaa, ettei WWE:tä välttämättä myydä laisinkaan. Tätä korostettiin myös WWE:n tiedotteessa, jossa ilmoitettiin Vince McMahonin paluusta yhtiön hallitukseen.


"Ei ole taetta siitä, että tämä prosessi johtaisi kauppoihin", tiedotteessa alleviivattiin.


Varmaa onkin se, ettei mikään ole varmaa, kun on kyse Vince McMahonista.

 

FAKTA:


WWE:n johtoryhmä tällä hetkellä


  • Stephanie McMahon, hallituksen puheenjohtaja* ja toimitusjohtaja

  • Nick Khan, toimitusjohtaja

  • Paul "Triple H" Levesque, sisältöpäällikkö

  • Frank A. Riddick III, talouspäällikkö

  • Kevin Dunn, tuotantopäällikkö

  • Lähde: WWE.com


WWE:n hallitus tällä hetkellä


  • Vince McMahon

  • Stephanie McMahon

  • Nick Khan

  • Paul "Triple H" Levesque

  • Steve Koonin

  • Michelle McKenna

  • Steve Pamon

  • George Barrios**

  • Michelle Wilson**

  • Lähde: WWE.com * Esimerkiksi Reuters huomauttaa, ettei WWE tiedottanut, missä roolissa Vince McMahon palasi yhtiön hallitukseen. McMahonin vaatimuksena oli, että hän osallistuisi WWE:n kaupankäyntiin hallituksen puheenjohtajana, mutta tällä tietoa puheenjohtajana toimii yhä Stephanie McMahon. ** Vince McMahon vaati myös, että WWE:n entiset johtohenkilöt George Barrios ja Michelle Wilson lisättäisiin hänen ohella yhtiön hallitukseen. Niinpä McMahon teki kaksikolle – ja itselleen – tilaa poistamalla JoEllen Lyons Dillonin, Jeffrey R. Speedin ja Alan M. Wexlerin hallituksesta. Samalla Ignace Lahoud ja Man Jit Singh erosivat hallituksesta oma-aloitteisesti. Singh oli Wrestlenomics-sivuston mukaan johtavassa asemassa WWE:n hallituksen sisäisessä tutkinnassa, joka koski McMahonin pahamaineisia seksiskandaalirahansiirtoja.

 

Uskotko, että WWE vaihtaa omistajaa tämän vuoden aikana?

  • Kyllä

  • En


 
Osallistu keskusteluun Kuristusjuntan Facebook-ryhmässä.

Oikaisu 9.1. kello 17.50. AEW:n Dynamite-ohjelma pyörii nykyään TBS-kanavalla, ei TNT:llä, jossa sitä lähetettiin aiemmin.
176 views0 comments
Post: Blog2 Post
bottom of page