
Jack Claffey (vasemmalla) ja Marko Sarasjärvi ottavat toisistaan pian mittaa vapaaotteluhäkissä. Kuvat: Jack Claffeyn ja Marko Sarasjärven Instagram.
MILLOIN viimeksi suomalainen vapaaottelija on otellut WWE:stä tuttua nimeä vastaan vapaaotteluhäkissä?
Oikea vastaus on, ainakin tiettävästi, ei ikinä.
Nyt siihen tulee muutos, sillä brittipromootio Cage Warriors pudotti mielenkiintoisen uutispommin tällä viikolla. Järvenpääläistä Sisu Gymiä edustava Marko Sarasjärvi tulee nimittäin kohtaamaan englantilaisen Jack Claffeyn Manchesterissa perjantaina 15. maaliskuuta.
Paremmin Claffey tunnetaan kuitenkin nimellä Jack Gallagher, joka oli hänen hahmonsa showpainin huipulla eli WWE:ssä vuosina 2016–20.
SARASJÄRVELLE ottelu on toki poikkeuksellinen – monestakin syystä.
Yksi niistä on se, että 34-vuotias Claffey on vielä melko kokematon vapaaottelijana; pitkä lajitausta ja monet ottelut ammattilais- saati amatöörihäkistä loistavat poissaolollaan.
"Niistä on aika helppoa luoda kattava kuva vastustajasta. Nyt silmään pisti lyhyt ottelulista, valtava määrä Instagram-seuraajia ja WWE-ura", Sarasjärvi kertoo Kuristusjuntalle.
Claffeylta löytyykin jopa yli 164 000 Instagram-seuraajaa. Määrä on isompi kuin esimerkiksi UFC:ssä kamppailleella Makwan Amirkhanilla, joka on Suomen seuratuin vapaaottelija noin 127 000 Instagram-seuraajallaan. Sarasjärvellä itsellään on noin 1 300 seuraajaa tällä hetkellä.
Sen, minkä Sarasjärvi Instagram-seuraajiensa määrässä Claffeylle häviää, hän kuitenkin kokemuksellaan ylivoimaisesti voittaa. Takana on iso liuta otteluita ja Tapology-sivuston mukaan monia voitokkaita sellaisia. Ammattilaishäkistä voittoja on irronnut kolme ja häviöitä yksi.
Kamppailu-urheilusivusto Ikuinen Peruskurssi onkin kuvaillut Sarasjärveä "yhdeksi Suomen lupaavimmista ammattilaisista" vapaaottelussa.
"Tavoitteeni tässä lajissa on päästä huipulle asti, ja tällaiset ottelut ovat hyviä tilaisuuksia, joista voi saada sitä momentumia, mitä sinne vaaditaan", Sarasjärvi kommentoi.
OTTELU on toki erittäin tärkeä myös Claffeylle, sillä siinä missä Sarasjärvi, 30, on otellut Cage Warriorsissa jo kahdesti, Claffey tekee nyt debyyttinsä "Euroopan UFC-tehtaassa".
Britillä on takanaan vasta kaksi ottelua ammattilaisvapaaottelijana. Ensimmäinen päättyi avauserän tappioon teknisellä tyrmäyksellä, toinen avauserän voittoon kuristuksella.
Sarasjärvi ei silti suinkaan aio aliarvioida vastustajaansa.
"Hänellä on ominaisuuksia, joita kaikilla ei ole, ja hän tulee varmasti tekemään kaikkensa voittaakseen ottelun", Cage Warriors -debyyttinsä viime vuoden toukokuussa tehnyt suomalaislupaus sanoo.
Debyytti tapahtui Roomassa ja oli lyhyt, sillä Sarasjärvi otti nopean kuristusvoiton italialaisesta Edoardo Caiazzasta vain 96 sekunnissa. Toinen ottelu nähtiin Dublinissa lokakuussa ja päättyi puolestaan suomalaisen luovutustappioon kolmannen eli viimeisen erän loppusekunneilla.
Irlantilainen Solomon Simon aiheutti silloin Sarasjärven uran ensimmäisen häviön ammattilaisena – mutta toista peräkkäistä ei ole tulossa, lihansyöjäbakteeristakin aikoinaan Thaimaassa kärsinyt suomalaisvääntäjä lupaa.
(Juttu jatkuu upotuksen jälkeen.)
SHOWPAINIJANA Claffey teki läpimurtonsa vuonna 2016, jolloin hän sai osallistua WWE:n kehuttuun Cruiserweight Classic -turnaukseen.
Ura alkoi hienosti, ja WWE selvästi näki Jack Gallagherissa potentiaalia, sillä hahmo keräsi voittoja viikosta toiseen ja pääsi painimaan legendaarisessa Royal Rumble -ottelussakin heti vuonna 2017. Myöhemmin nousu kuitenkin hyytyi, ja hän jäi pienen 205 Live -ohjelman painijaksi.
Se, mihin Claffeyn WWE-ura päättyi, ei kuitenkaan liittynyt siihen, mitä kehässä tapahtui.
Claffey sai nimittäin potkut 19. kesäkuuta 2020 sen jälkeen, kun eräs nainen kertoi, että Claffey oli pyrkinyt juottamaan ja iskemään häntä eräissä juhlissa ja lopulta syöksynyt vessaan ja repinyt hänen hameensa alas, vaikka nainen oli toistuvasti kieltäytynyt tämän ehdotuksista.
Naisen mukaan tapaus sattui jo vuonna 2014, mutta WWE reagoi siihen välittömästi, sillä showpainissa oli juuri silloin valloillaan MeToo-henkinen Speaking Out -liike, jossa monet uhrit kertoivat, minkälaisia henkisiä, fyysisiä ja seksuaalisia vääryyksiä he olivat kokeneet.
Claffey ei ole sen jälkeen otellut showpainissa kertaakaan, vaan siirtyi ensin nyrkkeilemään rystyset paljaina ja palasi yhden voittamansa koitoksen jälkeen vapaaotteluun, jota oli itse asiassa ehtinyt jo aloitella ennen WWE-uraansa kahden amatööriottelun verran.
Lue myös: WWE:stä irtisanoutunutta Vince McMahonia syytetään järkyttävistä teoista, joihin liittyy myös uloste (Kuristusjuntta, 28.1.2024)
MUTTA voiko WWE-kokemuksesta olla hyötyä vapaaotteluhäkissä?
Voi – ainakin sen verran, ettei Manchesterin valokeila varmastikaan yllätä Claffeyta, pohtii Sarasjärvi, joka tosin ei ole sen suuremmin Jack Gallagherin WWE-seikkailuihin perehtynyt.
"Olen henkilökohtaisesti enemmän 'ei-käsikirjoitetun väkivaltateatterin' kannattaja", kamppailija sanoo lisäten, että häntä kiinnostaa tällä hetkellä vain se, minkälainen vapaaottelija Claffey on.
"Eikä hänen roolinsa WWE:ssä ole isossa roolissa siinä yhtälössä", Sarasjärvi jatkaa.
Claffey ei ole ensimmäinen WWE:stä vapaaotteluhäkkiin siirtynyt tähti. Suomalaisittain kaikkein keskeisin esimerkki on toki Tony Halme, joka otteli UFC:ssäkin kerran ja tunnettiin sitä ennen Ludvig Borga -nimisenä nilkkinä WWE:n (silloin WWF) kehässä.
Tunnetuin esimerkki on kuitenkin Brock Lesnar, joka onnistui nousemaan mestariksi myös UFC:ssä. Toinen tunnettu esimerkki on CM Punk, jonka UFC-ura oli puolestaan katastrofi.
Claffeysta taas on vaikea sanoa mitään, mikä tekee maaliskuun ottelusta entistä kiehtovamman.
(Juttu jatkuu upotuksen jälkeen.)
Tykkäätkö tästä jutusta? Lue myös Kuristusjuntan haastattelu Elmo Peltosesta – amatöörivapaaottelijasta, joka fanittaa myös showpainia.
YKSI seikka saa maaliskuun koitoksen kuulostamaan erityisen mehukkaalta myös Sarasjärven näkökulmasta – se, että entisen WWE-tähden Cage Warriors -debyytti kiinnostaa laajasti.
Nyt on siis se kuuluisa tuhannen taalan paikka: Sarasjärvi huomauttaa, että näyttävä voitto toisi tässä ottelussa näkyvyyttä, jota ei ole tavallisesti saavutettavissa.
Kamppailija kuvaileekin koitoksensa lähtökohtia "erittäin poikkeuksellisiksi".
Samalla Sarasjärvi tosin korostaa, että jokainen ottelu on yhtä tärkeä, asteli häkkiin minkälainen mies tahansa. Tarvetta erityiselle lisämotivaatiolle tai hypetykselle ei siis ole, hän kertoo.
"Enemmänkin näen sen [Claffeyn suosion] muuttujana, joka ei ole aina läsnä."
WWE-taustakaan ei sinänsä ole maailman eksoottisin asia, sillä Sarasjärvi huomauttaa, että myös vapaaottelu on esiintymistä, jossa jokaisella on roolinsa.
Manchesterissa Sarasjärvi sanoo itse ottavansa päähenkilön roolin.
"Toteutan sitä osaamistani, jota olen hionut viimeiset kymmenen vuotta. Olen ollut yksi Suomen menestyneimmistä amatööreistä, kilpaillut maailman parhaimpia vastaan ja tehnyt paljon töitä, jotta voin lunastaa tällaiset tilaisuudet", hän kertoo.
"Nyt puheet on enää muutettava teoiksi."
Tilaisuus siihen aukeaa 15. maaliskuuta.
Sitä, mitä ottelussa tulee tapahtumaan, ei sovi arvuutella, sillä Sarasjärvi nappaa mallia WWE-legenda The Rockista ja sanoo: "It doesn't matter what you think."
"Tämä matsi päättyy ensimmäisen erän kuristuksella", hän lupaa.
Marko Sarasjärvi ottelee Jack Claffeyta vastaan Cage Warriors 167 Unplugged -otteluillassa Manchesterin Bec-areenalla perjantaina 15. maaliskuuta 2024. Ottelu otellaan höyhensarjassa eli alle 65,8-kiloisissa, ja se on katsottavissa UFC Fight Pass -suoratoistopalvelussa.
Haluaisitko lisää vapaaottelusisältöä Kuristusjunttaan?
Kyllä
En
Seuraa Marko Sarasjärveä ja Kuristusjunttaa Instagramissa ja lue lisää Kuristusjuntasta tästä!
Comments