top of page

Tästä syystä WWE ja UFC yhdistetään juuri nyt


UFC-johtaja Dana White (kuvassa) on jatkossa WWE-johtaja Vince McMahonin alapuolella uuden pörssiyhtiön hierarkiassa, mutta WWE ja UFC pysyvät omina, irrallisina tuotteinaan siitä huolimatta. Arkistokuva: Andrius Petrucenia / Wikimedia Commons.
 
  • Jättimäinen yhdysvaltalainen hallintayhtiö Endeavor aikoo ostaa showpainipromootio WWE:n 9,3 miljardilla dollarilla ja yhdistää sen uuteen, vielä nimeämättömään tytäryhtiöön vapaaottelupromootio UFC:n kanssa.

  • Endeavor ja WWE tiedottivat asiasta lehdistölle heti WrestleMania 39 -tapahtuman jälkeisenä maanantaina eli 3. huhtikuuta.

  • Kaupan uskotaan toteutuvan vuoden 2023 jälkimmäisellä puoliskolla.

  • Uuden yhtiön toimitusjohtajana tulee toimimaan Endeavorinkin toimitusjohtaja Ari Emanuel, ja uuden yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi on tulossa WWE-moguli Vince McMahon.

  • Pohjimmiltaan kyse on siitä, että kaksi isoa tuotetta keskitetään saman sateenvarjon alle, jotta niiden mediaoikeuksista on helpompi takoa mahdollisimman paljon rahaa.

 

KAMPPAILUBISNES ei ole enää koskaan entisensä.


Showpainijätti WWE ja vapaaottelujätti UFC tulevat toimimaan jatkossa yhden ja saman yhtiön alaisuudessa, kunhan valtava yhdysvaltalainen hallintayhtiö Endeavor saa suunnitelmansa maaliin ostamalla WWE:n nimiinsä 9,3 miljardilla dollarilla loppuvuoden aikana.


Silloin WWE-mestari Roman Reignsin ja UFC-mestari Israel Adesanyan kaltaiset tähdet takovat rahaa yhteiseen kirstuun, jota varten perustetaan viihteeseen panostavan Endeavorin hallitsema julkinen pörssiyhtiö.


WWE:n ja UFC:n tuotteet pysynevät kuitenkin pitkälti ennallaan, koska showpaini ja vapaaottelu pidetään jatkossakin erillään. Päättäjätkään eivät vaihdu, sillä WWE:n johtajana jatkaa bisneshaukka Nick Khan ja UFC:n johtajana Dana White, ja WWE:n on jatkossakin toimittava julkisen pörssiyhtiön ehdoilla.


Mielenkiintoinen anekdootti kuitenkin on, että projektia varten perustettavan yhtiön hallituksen puheenjohtajana tulee toimimaan nykymuotoisen WWE:n perustaja, jo 77 vuoden ikään ehtinyt ja useissa eri skandaaleissa vuosikymmenten saatossa ryvennyt Vince McMahon.


 

[Katso videolta, kuinka Vince McMahon puhui WWE:n Endeavor-kaupasta lehdistölle.]



 

Mitä tästä seuraa?


UFC:lle tilanne on sikäli tuttu, että vapaaottelupromootio oli jo valmiiksi Endeavorin omistuksessa; hallintayhtiö osti UFC:n silloisen emoyhtiön jo vuonna 2016 sekä lunasti Conor McGregorin, Khabib Nurmagomedovin ja Amanda Nunesin kaltaisista kamppailu-urheilun supertähdistä tunnetun promootion sataprosenttisesti haltuunsa vuonna 2021.


WWE:lle tilanne on päinvastoin aivan vieras. Enemmistö pitkäikäisen yhtiön päätösvallasta on aina ennen ollut McMahon-perheen käsissä, mutta nyt showpainimoguli McMahon on puheenjohtajuudestaan huolimatta alakynnessä; Endeavor tulee omistamaan uudesta pörssiyhtiöstä 51 prosenttia ja WWE:n osakkeenomistajat 49 prosenttia.


Niinpä uuden tytäryhtiön hallituksessa istuu kuusi henkilöä Endeavorista ja vain viisi henkilöä WWE:stä. Viimeisen sanan sanoo siis Endeavor – ja sen 62-vuotias toimitusjohtaja Ari Emanuel, yksi Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista ihmisistä, joka tulee toimimaan myös uuden tytäryhtiön toimitusjohtajana.


Yllätyksenä kauppa ei kuitenkaan tullut, koska WWE:n johto oli jo kuukausia sitten tehnyt selväksi, että on nyt valmis kuuntelemaan tarjouksia ja mahdollisesti myymään yhtiön pois, ja asiantuntijat uskoivat jo silloin, että juuri Endeavor olisi yksi potentiaalinen ostaja WWE:lle.


Aika oli otollinen monestakin syystä, erityisesti siksi, että WWE:n arvo on korkeampi kuin koskaan ennen ja sen tärkeimmät rahasammot – eli suoria lähetyksiä tuottavat ohjelmat – Raw ja SmackDown ajautumassa uusiin sopimusneuvotteluihin.



Radikaaleja muutoksia lienee kuitenkin turha odottaa suuntaan tai toiseen ainakaan sen perusteella, mitä projektin potentiaaliset sijoittajat saivat Emanuelilta ja McMahonilta voimakaksikon yhteisessä lehdistötilaisuudessa huhtikuun alussa kuulla.


Kuten The New York Times (3.4.2023) osuvasti otsikoi, tavoitteena on yksinkertaisesti luoda suorana lähetettävän kamppailun "tag team" (showpainiviittaus, joka tarkoittaa joukkuetta).


Sen itu ei suinkaan ole WWE:n ja UFC:n sekoittamisessa, vaikka esimerkiksi kotimainen Iltalehti (9.4.2023) senkaltaista kuvaa omalla otsikollaan ja ingressillään saattoi pyrkiä luomaankin, vaan hallintayhtiö Endeavorin pyrkimyksenä vain on rahastaa UFC:n lisäksi WWE:llä ja mahdollisesti myös muillakin brändeillä, joita voidaan uuteen tytäryhtiöön yhdistää – esimerkiksi nyrkkeilyllä.


Kaiken kivijalkana on uskomus siitä, että suorista lähetyksistä maksetaan jatkossa yhä enemmän rahaa ja että juuri WWE:n ja UFC:n kaltaisilla tuotteilla on valoisa tulevaisuus median pirstaloitumisesta huolimatta. Niinpä Endeavor uskoo saavansa mainion tilaisuuden neuvotella, mitkä televisioyhtiöt ja suoratoistopalvelut voivat ostaa WWE:n ja UFC:n sisältöä jatkossa – ja minkälaiseen hintaan.


Neuvottelut alkavatkin pian, sillä WWE:n Raw-ohjelma saattaa siirtyä NBCUniversalin omistamalta USA Networkilta jollekin toiselle televisiokanavalle jo ensi vuonna. Sama pätee WWE:n SmackDowniin, joka pyörii Foxin ohjelmistossa tällä hetkellä. Myös UFC:n sopimus The Walt Disney Companyn omistamilla ESPN-kanavilla maksulähetyksineen kaikkineen päättyy parin vuoden päästä, ja WWE:n jättimäinen Peacock-suoratoistosopimus NBCUniversalin kanssa kestää sekin vain vuoteen 2026 asti.


Kyse on siis siitä, että tarjouskilpailuja odottava Endeavor uskoo olevansa oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja täysin mahdollista on esimerkiksi se, että UFC:n ja WWE:n maksulähetykset ja tapahtumat löytyvät tulevaisuudessa saman suoratoistopalvelun tarjonnasta.


 

Vincen voitto


Vaan vaikka WWE on nyt tilanteessa, jossa viimeinen sana on jonkun muun kuin Vince McMahonin suussa, Vince McMahon on silti koko sopimuksen suurin voittaja.


77-vuotias McMahon on yhtäkkiä palannut takaisin WWE:n hallituksen puheenjohtajaksi, vaikka vasta viime kesänä showpainimoguli joutui vastahakoisesti vetäytymään "eläkkeelle" seksiskandaaliensa takia.


McMahon ei myöskään ole lähtemässä enää mihinkään, sillä hän solmi jo tammikuussa uuden kaksivuotisen WWE-työsopimuksen, joka nousi esiin vain joitakin päiviä ennen kuin Endeavor ja WWE tiedottivat kauppa-aikeistaan julkisesti.


Uusi sopimus, jota voidaan aina jatkaa vuodella eteenpäin, mahdollistaa The Hollywood Reporterin mukaan sen, että McMahon voi esiintyä WWE:n lähetyksissäkin. McMahon voi myös puuttua WWE:n käsikirjoituksiin ja luoviin päätöksiin, vaikka yhtiön sisältöpäällikkönä jatkaakin Endeavor-suunnitelmista huolimatta Paul "Triple H" Levesque, McMahonin vävypoika.


McMahon saattaa hyvinkin myös astua Levesquen varpaille, sillä hän totesi CNBC:n haastattelussa, että voi tulevaisuudessa puuttua WWE:n tuotteeseen "korkeammalla tasolla" – muttei kuitenkaan niin intensiivisesti kuin aina ennen.


Sanomattakin on selvää, että Endeavor-kauppa myös lihottaa McMahonin eli WWE:n suurimman osakkeenomistajan jo valmiiksi massiivista lompakkoa valtavasti.


Lisäksi Endeavor-kaupasta hyötyy myös ihmisoikeusrikkomuksistaan ja urheilupesuprojekteistaan tunnettu Saudi-Arabia, sillä valtion yhteistyö WWE:n kanssa jatkuu ennallaan siitä huolimatta, että Endeavor on aiemmin kääntänyt selkänsä saudiarabialaiselle rahalle Turkin Istanbulissa sijaitsevassa Saudi-Arabian konsulaatissa kadonneen ja myöhemmin kuolleeksi julistetun toimittajan Jamal Khashoggin tapauksen jälkeen.


Juuri Khashoggin kohtalo onkin ollut syy siihen, miksi Endeavorin omistama UFC:kään ei Saudi-Arabiassa vieraile, vaikka vapaaottelujätin häkki on kyllä pystytetty esimerkiksi naapurimaa Yhdistyneiden arabiemiirikuntien maaperälle.


"Meillä on mainio suhde Saudi-Arabian kuningaskunnan kanssa", WWE-johtaja Nick Khan kommentoi yhdysvaltalaiselle Axios-uutissivustolle Endeavor-uutisen jälkeen.


"Eikä mikään, mitä on aiemmin koettu, vaikuta siihen."


Niinpä WWE lennättänee showpainisirkuksensa Saudi-Arabiaan ainakin vuoteen 2027 asti, kuten ilmoitettiin jo neljä vuotta sitten. Seuraava matka Jeddaan odottaakin jo alle kuukauden kuluttua, kun WWE kruunaa uuden maailmanmestarinsa Night of Champions -nimisessä erikoistapahtumassa kaupungin Superdome-areenalla 27. toukokuuta.


 

Nick Khanin visiot


Voittajana voi pitää myös WWE-johtaja Nick Khania, joka siirtyi yhtiön palvelukseen koko showpainimaailman ulkopuolelta vain kolme vuotta sitten ja on nyt sen talouspuolen vallankahvassa yhtiön toimitusjohtajana, jossa roolissa jatkaa myös Endeavor-aikakaudella.


Juuri Khanilla oli keskeinen rooli siinäkin, että WWE kääntyi nimenomaan Endeavorin puoleen.


"Kävimme Vincen kanssa lukuisia keskusteluja siitä, mitä annettavaa Endeavorilla olisi meille", Khan kertoi yhdysvaltalaiselle OutKick-sivustolle huhtikuun alussa.


"Voisimmeko saavuttaa ne asiat itsekin? Ehkä, mutta siinä kestäisi kymmenen vuotta", hän perusteli.


Silloin Vince McMahon olisi jo 87-vuotias, jos ylipäätään elää niin pitkään.


"Hetki oli nyt."


Khanin mukaan kyse on yksinkertaisesti isommista hartioista ja synergiasta: Endeavorin rahat ja verkostot mahdollistavat asioita, joihin WWE:lläkään ei ollut aiemmin rahkeita.


Siksi fanitkin voivat Khanin mukaan odottaa "isompaa ja parempaa" WWE:tä Endeavor-kaupan myötä.


"Tykkäämme siitä, missä WWE on tällä hetkellä – mutta rakastamme sitä, mihin se on menossa."


Sisällöllisesti Khan kertoo haaveilevansa uusista André the Giantin ja The Undertakerin kaltaisista hahmoista.


"En ole varma, tiesikö jokainen sarjakuvafani Black Pantherin aikaisemmin, mutta jokainen elokuvafani taatusti tietää nykyään", Khan vertailee Marvel Comicsin sarjakuvahahmoon viitaten.


"Haluamme tätä myös meidän hahmoiltamme."


 
Kuristusjuntta julkaisee lisää uutisia ja analyyseja WWE:n Endeavor-kaupasta myös jatkossa. Laita sivusto kirjanmerkkeihin ja seuraa Kuristusjunttaa Facebookissa.
 


Mikä on Endeavor?

– Yhdysvaltalainen, Kalifornian Beverly Hillsissä päämajaansa pitävä jättimäinen urheilu- ja media-alan hallintayhtiö, joka omistaa ja hallitsee muita yhtiöitä.

– Perustettu vuonna 2009, kun Endeavor Talent Agency yhdistyi William Morris Agencyyn.

– Endeavor edustaa muun muassa Hollywood-näyttelijöitä, ja se hallitsee UFC:n lisäksi esimerkiksi International Management Group -kykytoimistoa ja Professional Bull Riders -rodeokilpailupromootiota.  

– Endeavorin uuden, WWE:stä ja UFC:stä koostuvan tytäryhtiön arvoksi on arvioitu yli 21 miljardia dollaria.



 


Haluaisitko, että WWE:n ja UFC:n tuotteet sekoittuisivat jollakin tavalla toisiinsa tulevaisuudessa?

  • Kyllä

  • En



 

Osallistu keskusteluun Kuristusjuntan yksityisessä Facebook-ryhmässä.



95 views0 comments
Post: Blog2 Post
bottom of page