top of page

Arvio | Kuinka pitkään tämä piina vielä kestää?

Tapahtuma: WWE Money in the Bank

Päivämäärä: 6. heinäkuuta 2024

Sijainti: Toronto, Ontario, Kanada (Scotiabank Arena)

Yleisömäärä: 19 858


Tapahtuma on katsottavissa WWE Networkissa.


 

Tykkää Kuristusjuntan Facebook-sivusta tästä, liity Kuristusjuntan WhatsApp-yhteisöön tästä ja lue Kuristusjuntan uutisia WhatsApp-kanavalta tästä!


 

WWE elää myllerryksessä, mutta yksi seikka ei muutu.


Money in the Bank jatkaa elämäänsä kuin sitkein torakka.


Konsepti, joka näki päivänvalonsa WrestleMania 21:ssä, siis yli 19 vuotta sitten, on lopen kulahtanut ja muuttunut todelliseksi riippakiveksi.


Kun monen henkilön tikapuutaisteluita on taivasteltu jo vuosikausia, mikään ei voi enää säväyttää. Jotta jokin säväyttäisi, pitäisi tehdä jotakin todella vaarallista, eikä sellainen ole missään nimessä hyvä suunta.


Ottelumuoto junnaa paikoillaan, ja kun siihen lisää sen, että myös salkuista on kadonnut hohto, konseptista pitäisi luopua ja nopeasti. Idea oli alkujaan hyvä, ja siitä on ammennettu joitakin jopa ikimuistoisia hetkiä, mutta 19 vuotta on erittäin pitkä aika WWE:n viitekehyksessä.


WWE on ylipäätään ollut kuumimmillaan silloin, kun se on mennyt eteenpäin. Esimerkiksi kuuluisa Attitude Era (1997–2002) tarjosi jotain aivan muuta kuin kehuttu Golden Era (1982–1992).


Money in the Bank -salkku, josta taisteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2005, on kaikkea muuta kuin jotain kuumaa vuonna 2024.


Valitettavaa vain on, että yleisö vaikuttaa kyllästyvän tikapuukahinoihin hitaasti. Sitä tietenkin tuotetaan, mikä myy, ja ainakin vielä aivoton ja äärimmilleen koreografioitu mylly jauhaa toivottua tulosta.


Myönteistä toki on sentään se, että miesten tämänkertainen Money in the Bank -salkku saatiin pois päiväjärjestyksestä heti tässä tapahtumassa.


Se piina päättyi siis nopeasti, mutta parempi kysymys kuuluu, kuinka pitkään Money in the Bank -konseptia pidetään vielä elossa.


 

Leijonat ja lampaat:


🐑: Drew McIntyre voitti miesten Money in the Bank -ottelun päihittämällä Andraden, Carmelo Hayesin, Chad Gablen, Jey Uson ja LA Knightin ajassa 16.30.

  • Kulahtanut konsepti nosti erityisesti päätään tässä ottelussa, josta ei jää jälkikäteen paljoakaan muisteltavaa. Yksi sellainen hetki oli ehkä se, kun LA Knight ja Jey Uso huudattivat yleisöä iskulauseillaan, kun hakkasivat toisiaan tikapuissa, mutta eipä siihenkään olisi tikapuita edes tarvittu. Tätä koitosta jyrsi kaiken muun lisäksi sen ennalta-arvattavuus: selvää oli, että voiton vie McIntyre. Koska paletti oli niin väritön, tähän olisi toivonut edes Wyatt Sicksin sekaantumista, jotta ottelu olisi erottunut jollakin tavalla massasta. Sitäkään ei saatu, vaikka se olisi ollut mieleenpainuva hetki juuri silloin, kun Chad Gable roikkui ilmassa Money in the Bank -salkusta roikkuen. Lähinnä ottelusta jäi mieleen se, miten paljon siinä haaskattiin potentiaalia. Juurikin Chad Gable on loistanut viime aikoina ja olisi ollut mielenkiintoinen nimi tavallisessa matsissa. Sanattomaksi vetää myös se, miten LA Knightin ura on ajautunut todelliseen alamäkeen, minkä tosin arvasin oikein jo viime syksynä.


🦁: Sami Zayn säilytti WWE Intercontinental -mestaruutensa voittamalla Bron Breakkerin ajassa 13.15.

  • Tämä ottelu puolestaan veti erittäin paljon puoleensa. Kyseessä oli ensimmäinen todellinen näytönpaikka Bron Breakkerille, jonka potentiaali on huima. Siihen on tosin vielä matkaa, sillä tämäkin ottelu paljasti, miten vihreä Breakker vielä on. Toisaalta ottelu oli myös rakennettu hieman kummallisesti: Breakkerin rinnalla heiveröinen Sami Zayn sai haavoitettua ”mutanttimaista” haastajaansa melko heppoisesti. Jokaisen ottelun ei tietenkään pidä olla mikään toisinto Rocky Balboan ja Ivan Dragon spektaakkelista, mutta Breakker on niin ylivertainen atleetti Zayniin verrattuna, että sen pitäisi näkyä myös ottelun tarinassa. Ottelu saa joka tapauksessa leijonan, sillä se oli raikas ja piti hienosti otteessaan. Breakkerin juntat ovat nautinnollisia, ja vaikka Zaynin hahmo alkaa ajautua hieman imeläksi, kyseessä on mainio altavastaaja.


🐑: Damian Priest säilytti World Heavyweight -mestaruutensa voittamalla Seth Rollinsin ja Money in the Bank -salkkunsa lunastaneen Drew McIntyren ajassa 14.40.

  • Tapahtuman ristiriitaisin koitos oli sen sijaan tässä. Se, että kumpikin ottelija pelkäsi Drew McIntyrea koko matsin ajan, oli toisaalta yllättävän hyväkin tarina siihen nähden, miten vähän pidän Money in the Bank -salkuista – ja siitä saakin kiittää tarinan juuria, jotka löytyivät aina viime vuoden puolelta saakka. Tarinaa vahvisti toki myös CM Punkin sekaantuminen ja McIntyren totaalinen pohjakosketus, vaikka sekin kaikki kärsi ennalta-arvattavuudestaan. Kaiken kaaoksen keskellä Damian Priest näytti melkoiselta paperimestarilta ja tajuntaan iski pelko siitä, ettei kai vain McIntyren ja Punkin isosta SummerSlam-ottelusta tehdä sittenkin kolminottelua, johon sotketaan myös Seth Rollins. Se, miten pahasti Priest jäi tässäkin ottelussa varjoon, on harmillista, sillä kyseessä on mielenkiintoinen hahmo, jonka tosin pitäisi vaikuttaa paljon uskottavammalta ja vaarallisemmalta kehässä. Nyt tuntuu, ettei Gunther kohtaa SummerSlamissa ”maailmanmestaria” vaan jonkinlaisen köyhän miehen Undertakerin, joka ei ole samalla viivalla edes McIntyren, Rollinsin tai Punkin kanssa.


🐑: Tiffany Stratton voitti naisten Money in the Bank -ottelun päihittämällä Chelsea Greenin, Iyo Skyn, Lyra Valkyrian, Naomin ja Zoey Starkin ajassa 16.50.

  • Tämä ottelu oli puolestaan varsin simppeli: junakolari. Etenkin matsin alkupuoli oli kiusallista ja hurjaakin katseltavaa, kun spotit ajoitettiin väärin tai suoritettiin vaarallisesti. Ilmeisesti tarkoituksena oli järjestää ottelu, joka saisi katsojat haukkomaan henkeään, mutta lopputuloksena oli laadullisesti varsin kehno koitos. Ottelun jälkimmäinen puolisko onnistui kuitenkin paremmin ja jätti mahdollisesti hieman harhaanjohtavan maun suuhun. Vaan onnistuivat spotit sitten miten hyvin tahansa, se ei muuta sitä, miten muoviselta ja koreografioidulta tämäkin aikansa elänyt tykittely tuntui. Voittaja oli onneksi oikea, sillä Tiffany Strattonissa on potentiaalia mihin tahansa. Olisi melkoista nähdä esimerkiksi ottelu, jossa hän kohtaisi Rhea Ripleyn – ihan tavallisessa, hyvin rakennetussa yksilömatsissa.


🦁🦁: The Bloodline (Jacob Fatu, Solo Sikoa ja Tama Tonga) päihitti Cody Rhodesin, Kevin Owensin ja Randy Ortonin ajassa 24.40.

  • Hyvää tässä show’ssa oli se, että illan paras matsi löytyi sieltä, mistä sen pitääkin löytyä, eli tapahtuman lopusta. Odotetuin ottelu tämä ei kuitenkaan selvästikään ollut, eikä ihme, sillä harvoinhan erikoistapahtuma kulminoituu koitokseen, jossa ei ole selvää panosta. Ehkä juuri siksikin tämä ottelu kuitenkin ylitti itsensä; odotukset olivat matalalla, joten riman saattoi ylittää melko helposti. Erityisesti sen ylitti erinomainen Jacob Fatu, joka on ehkäpä koko painimaailman kiinnostavin nimi tällä hetkellä. Eläimellisesti ilmeilevä ja arvaamattomasti käyttäytyvä barbaari on loistava – ja modernisoitu – aikamatka juurikin Golden Eran ottelijoihin. Puhtaat paperit myönnetään toki muillekin. Koko uusi Bloodline on mainio ryhmä. Solo Sikoa kaipaa vielä lisää itsevarmuutta, mutta Fatu ja Tama Tonga hoitavat roolinsa mahtavasti. Myös Tanga Loa roikkuu hyvin mukana henkivartijana, jonka tehtävänä on lähinnä saada selkäänsä. Koko Money in the Bankin ylivoimaisesti hienoin ja ilahduttavin seikka olikin se, miten mainiosti Jacob Fatu tuotiin ison yleisön tietoisuuteen. On todella mielenkiintoista nähdä, minkälaisia taisteluita Cody Rhodes tulee Sikoan ja Fatun kanssa vielä käymään – ja miten Roman Reigns ja The Rock siihen soppaan sopivat. Kolmea leijonaa tämä ei sentään ansaitse, mutta kauheasti ei voi valittaakaan. Yleisö oli mukana, tarina kohdallaan ja kehäsuoritukset hyviä – kuten toki aina, kun kehässä on Cody Rhodes.


 

Jälkipyykki:


JOS voisin esittää toiveen, toivoisin, että tämä olisi viimeinen Money in the Bank -tapahtuma WWE:n historiassa.


Se jääköön toiveajatteluksi, joten toivotaan pikemmin, että SummerSlamista tulisi mahdollisimman hyvä erikoistapahtuma.


Lisäksi on toki syytä toivoa, että John Cenan viimeinen jakso WWE:ssä toteutetaan mahdollisimman hyvin.


Sellaista tämä Triple H:n aikakausi oikeastaan onkin – toivomista. Nyt voidaan toivoa, koska ei tarvitse enää pelätä toisin kuin Vince McMahonin aikakaudella.


Vaan saako mistään enää sellaista ”WWE-euforiaa” kuin siitä, kun jokin utopistinen toive toteutui kuin toteutuikin McMahonin rautanyrkistä huolimatta?


Onko kohtalona se, että ”mukiinmenevä” on uusi normaali, johon Triple H:kin tyytyy, koska ei ole painetta tehdä mitään mullistavaa?


No, kenties elämme vielä eräänlaista välivaihetta, ja paukuttelu alkaa vasta sitten, kun NXT, SmackDown ja Raw siirtyvät uusille alustoilleen.


Erityisesti Raw’n Netflix-sopimus avaa mahtavia mahdollisuuksia, ja silloin WWE:kin voi vihdoin tuntua toden teolla uudistuneelta ikään kuin 1990-luvun lopulla konsanaan.


Tapahtuman arvosana: 5/10


 


Minkä arvosanan sinä antaisit tapahtumalle?

  • 10

  • 9

  • 8

  • 7


 

Kokonaistaulukko:


Tämä listaus sisältää kaikki Kuristusjuntan arvioimat tapahtumat ensin paremmuusjärjestyksessä ja sitten kronologisessa järjestyksessä. Tapahtumia on arvioitu vuoden 2023 alusta asti.

Suluissa on pyöristetty keskiarvo niistä arvosanoista, joita Kuristusjuntan lukijat tapahtumille antoivat.


Tässä artikkelissa arvioitu tapahtuma lisätään taulukoihin vasta seuraavan arvion yhteydessä.


Parhausjärjestys:


  1. WrestleMania 2023: 9/10 (8,8/10)

  2. Elimination Chamber 2023: 9/10 (8,6/10)

  3. WrestleMania 2024: 8/10 (8,8/10)

  4. SummerSlam 2023: 8/10 (7,6/10)

  5. Backlash 2023: 7/10 (8,1/10)

  6. Royal Rumble 2023: 6/10 (7,8/10)

  7. Clash at the Castle 2024: 6/10 (7,3/10)

  8. Night of Champions 2023: 6/10 (7,2/10)

  9. King and Queen of the Ring 2024: 6/10 (7,0/10)

  10. Elimination Chamber 2024: 6/10 (6,7/10)

  11. Backlash France 2024: 6/10 (6,0/10)

  12. Survivor Series 2023: 5/10 (7,5/10)

  13. Payback 2023: 5/10 (6,7/10)

  14. Crown Jewel 2023: 5/10 (5,6/10)

  15. Fastlane 2023: 4/10 (6,8/10)

  16. Money in the Bank 2023: 4/10 (6,5/10)​

  17. Royal Rumble 2024: 4/10 (6,5/10)


Kronologinen järjestys (uusimmasta vanhimpaan):

2024

2023


 

Mestaruustilanne tapahtuman jälkeen:


  • Undisputed WWE Champion: Cody Rhodes (WrestleMania 40, 7.4.2024)

  • WWE Women's Champion: Bayley (WrestleMania 40, 7.4.2024)

  • World Heavyweight Champion: Damian Priest (WrestleMania 40, 7.4.2024)

  • Women's World Champion: Liv Morgan (King and Queen of the Ring, 25.5.2024)

  • WWE Intercontinental Champion: Sami Zayn (WrestleMania 40, 6.4.2024)

  • WWE United States Champion: Logan Paul (Crown Jewel, 4.11.2023)

  • WWE Tag Team Champions: Johnny Gargano & Tommaso Ciampa (SmackDown, 5.7.2024)

  • World Tag Team Champions: Finn Bálor & JD McDonagh (Raw, 24.6.2024)

  • WWE Women's Tag Team Champions: Alba Fyre & Isla Dawn (Clash at the Castle: Scotland, 15.6.2024)

  • WWE Speed Champion: Andrade (Speed, 7.6.2024)


 

Seuraava erikoistapahtuma: SummerSlam (3.8.2024)

Commenti


bottom of page